ZAHTEVNOST: 1/5 ČAS PRIPRAVE: 20 minut Za 4 osebe. SESTAVINE: ščepec soli in popra 1 jajce 0,5 litra vode 3-4 žlice moke 0,7 litra jušne osnove 1 korenček 1 čajna žlička kumine 2-3 zvrhane žlice masla OPIS PRIPRAVE: Kumino zdrobimo v možnarju. Maslo pregrejemo na posodi in mu vmešamo moko. Moko malce popražimo, in nato…
Pečena telečja pečenka s čebulo
ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 2-3ure Za 8 oseb. SESTAVINE: – 2,5 kg telečjega mesa – 1 čebula – 8-9 žlic olja – ščepec soli in popra OPIS PRIPRAVE: Meso začinimo z naštetimi sestavinami, ki jih probamo čimbolje vtreti v meso. Čebulo narežemo na kolobarje debeline polovice centimetra in jo prav tako dodamo k mesu. Meso…
Buhtlji s slivovo marmelado
Pripravljeno testo. Razvaljano in razrezano testo. Dodana marmelada. (zmanjkalo slivove, zato je na sliki še malo marelične;)) Valjanje nepečenega buhteljna skozi stopljeno mlačno maslo. Nepečeni buhtlji. ZAHTEVNOST: 3/5 ČAS PRIPRAVE: 2-3 ure Za 30-40 buhtljov SESTAVINE: – 1 liter mleka – 250 g masla – 1,5 žlice soli – 3 žlice…
Krompirjevi svaljki
Krompir, jajce, sol in kisla smetana. Narejeno testo. Prva linija svaljkov. Kuhani svaljki na cedilu. ZAHTEVNOST: 3/5 ČAS PRIPRAVE: 20 minut Za 4 osebe. SESTAVINE: – 10 žlic pireja ( ki vam je ostal od prejšnega dne) – 1 jajce – 1 žlica kisle smetane – 11 žlic moke – ščepec soli…
Mlečni gres s cimetom
Gres levo in sladkor desno. Sipanje gresa v mleko. Zlivanje gresa v posodico. ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 15 minut Za 2 osebi. SESTAVINE: – 0,5 litra mleka – 4 žlice gresa – 3 žlice sladkorja – cimet OPIS PRIPRAVE: Mleko zavremo. Zavretemu z metlico vmešamo gres in vročino zmanjšamo na srednjo….
Kuhano belo vino za hladne praznične dni
ZAHTEVNOST: 1/5 ČAS PRIPRAVE: 2 minuti ČAS KUHANJA: 10 minut Za 1 liter vina. SESTAVINE: – 1 liter belega vina (v mojem primeru sladki muškat) – 0,5 liter vode – 1 žlica cimeta – ali več, odvisno od željene količine (jaz sem ga dala 2 žlici, ker ga obožujem) –…
Mlečni riž s čokolado
Kuhanje mleka z vanilijevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in limonino lupino. Odmerjen riž. Umešavanje riža v mleko. Kuhan mlečen riž. ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS KUHANJA: 40 minut Za 2 osebi. SESTAVINE: -180 g riža – 800 -900 ml mleka (odvisno od željene gostote) – 1vrečka vanilijevega sladkorja – 2 žlici rjavega sladkorja…
Kompot iz kutin in jabolk
Pripravljene vse sestavine za kuhanje. Ob strani kutine. ZAHTEVNOST: 1/5 ČAS PRIPRAVE: 10 minut ČAS KUHANJA: 30-35 minut Za 6 večjih skledic kompota – 6 oseb. SESTAVINE: – 2 večji kutini – 3 manjša jabolka – 5 klinčkov – 1 palčka cimeta ali 1 čajna žlička cimeta v prahu – 3-4 žlice sladkorja OPIS…
Praznični Miklavževi parkeljni / parklji
Samo za vas domači recept za praznične parkeljne. Pripravljene sestavine. Zdrobljen nevzhajan kvas v sladkanem mleku. Pokrit kvas. Vzhajan kvas. Maslo, sladkor, olje v luknjici sredi moke. Grobo mešanje prej naštetih sestavin. Dodajanje sladkanega mleka s kvasom. Grobo vmešane sestavine. Odstranjevanje grobo zmešanih sestavin na kuhinjsko površino….
Ajdovi štruklji z orehovim nadevom in brusnično marmelado
Moki v posodah. V železni posodi soljena voda. Ajdova moka poparjena z soljeno vodo. Zmleti orehi, čokolada v prahu in sladkor v posodi. Narejeni nadev. Zmešane sestavine za testo pred gnetenjem. Zvaljano zgneteno testo. Namazano testo z nadevom. Namaščena aluminijasta folija in potresena z drobtinami. Zviti štrukelj….