Ker ste si želeli recept za tole slastno, neverjetno enostavno potičko, sem vam ga seveda priskrbela. Včeraj sem ga spekla, danes ga že ni več-so pa ostale slikce. 😉 Čas priprave: 1,20 ure Sestavine: – 240 g moke – 6 jajc – 170 g masla – 280 g sladkorja – 1 pecilni prašek – 3…
Tenstano, praženo kislo zelje z ocvirki in čebulo
No, pa se je začela sezona zelja. Pri nas doma smo ga vedno veliko pojedli in težko bi rekla, da sem ga kdaj res oboževala. Zdaj pa ko si kuham sama, in imam možnost, da ga ne bi jedla, sem ugotovila, da ga prav pogrešam. In tale varianta zraven pečenih klobas, je pač hočete ali…
Rahli kmečki babičini krofi / bobi
V naši vasici je danes semenj. In moja babica ali mama, kakor ji pravim jaz, ga vsako leto vzame zelo resno, sploh kar se tiče priprave hrane. Poleg potice in vseh drugih dobrot, ki jih pripravi, so vedno na mizi tudi njeni krofi. Pripravlja jih po receptu njene mame in so malce drugačni, kot tisti…
Ocvrte / pohane marele
Gobice, gobice. Sama sicer nisem velika ljubiteljica, vendar obožujem ocvrte marele. Na splošno obožujem vse kar je ocvrto. :/ Ko sem bila manjša in sem bila res strastna sovražnica gob, so me doma vedno znali pretentati s tem, da so me prepričali, da so to dunajski zrezki. In večinoma jim je uspelo. 🙂 S časom…
Carski praženec / šmorn z mletimi lešniki
ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 20 minut Za 1-2 osebi. SESTAVINE: 1/3 vrečka pecilnega praška 1 jajce 2-3 žlice olja 8 žlic mleka 1 žlica sladkorja 3 žlice moke 1/2 vrečke vanilijevega sladkorja 2 žlici mletih lešnikov 1 žlička lešnikove esence – po želji OPIS PRIPRAVE: Jajce in sladkor penasto umešamo. Nato dodamo moko, mleko, pecilni…
Jabolčni kompot
ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 30 minut Za 8 oseb. SESTAVINE: – 15 jabolk– približno 4 litri vode – 4 žlice sladkorja– 1 vrečka vanilijevega sladkorja– 4 klinčki– 1 žlica cimeta OPIS PRIPRAVE: Jabolka olupimo in jim odstranimo peške, muho in pecelj. Narežemo jih na šestine in zalijemo z vodo, v katero dodamo klinčke. Vode prilijemo toliko…
Testenine z drobtinami
ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 20 minut Za 1 osebo. SESTAVINE: – 3-4 žlice masla – 5-6 žlic drobtin – ščepec soli – 70-80 g testenin OPIS PRIPRAVE: Testenine skuhamo. V ponvi segrejemo maslo na srednji vročini in mu dodamo drobtinice. Drobtinice vmešamo v maslo in jih kakšno minutko pečemo. Ko postanejo malce bolj rjave barve…
Ajmoht ali mesna obara
ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 3 ure Za 15-20 oseb. SESTAVINE: – 1 kg mlade govedine (priporočam od stegna) – 1 kg telečjih reber – 3 korenji – 2 čebuli – 5 litrov vode – 2 pesti cvetače – 5 brstičnih ohrovtov ali dobra pest zelja – 1 pest peteršilja – 2 žlici majarona – 4…
Jabolčna čežana s kislo smetano in žganjem
ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 30 minut Za 8 oseb. SESTAVINE: – 15 jabolk – približno 4 litri vode – 4 žlice sladkorja– 1 vrečka vanilijevega sladkorja– 4 klinčki– 1 žlica cimeta– 10 žlic kisle smetane– 3 žlice sadnega žganja OPIS PRIPRAVE: Jabolka olupimo in jim odstranimo peške, muho in pecelj. Narežemo jih na šestine in zalijemo…
Jušni vlivanci
ZAHTEVNOST: 1/5 ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut Za 1 veliko posodo juhe – za 8-10 oseb. SESTAVINE: 3 jajca 3-4 žlice olja 3 žlice moke OPIS PRIPRAVE: Vse sestavine dobro zmešamo, da dobimo tako redko zmes, da jo bomo lahko lepo vlili v juho. Če zmes ni dovolj redka dodajte še eno jajce in malce moke….