Anina kuhinja

Piškotki

Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR), Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in ostala področna ureditev varovanja osebnih podatkov, so v pravni red prinesli pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Zasebnost uporabnikov je za nas na vseh nivojih zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani www.aninakuhinja.si z namenom, da omogočimo boljše delovanje spletne strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.
Pridobljene informacije in podatke bomo uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

 

O piškotkih in elementih v lokalni shrambi

Piškotki (in drugi podatki shranjeni iz spletnega mesta) niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko podatkov z različnih spletnih strani. Z zgoraj navedeno spremembo zakonodaje je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

 

Kaj so piškotki (»cookies«)?

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

 

Zakaj so potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske;
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave;
  • na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, vas ohranijo prijavljene;
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobilni telefon), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi;
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani ter
  • nujni za delovanje določenih storitev(npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …).

 

NUJNO POTREBNI PIŠKOTKI

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenašanje sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

 

DRUGI PIŠKOTKI ZA VODENJE ANALITIKE

Google analitika, YouTube analitika, Facebook analitika. Elementi za analitiko nam omogočajo, da prepoznamo in štejemo število uporabnikov ter zberemo podatke o tem, kako se spletna stran uporablja.

 

PIŠKOTKI GOOGLE ANALYTICS

Naša spletna stran uporablja Google Analytics, ki je storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike]. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletne strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletni strani upraviteljem, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletni strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani.

Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

 

PIŠKOTKI DRUŽBENIH OMREŽIJ IN PIŠKOTKI TRETJIH OSEB

Naša spletna stran, zaradi uporabe storitev uporabe in deljenja vsebine spletne strani na družbenih omrežjih, omogoča nekatere piškotke pretočnega medija Youtube in socialne mreže Facebook. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletne strani.

Objave na naši spletni strani, občasno vsebujejo tudi vsebine s tujih strani (angl. embedded video). To pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani (npr. YouTube), ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem uporabniku namestijo lastne piškotke, ki jih uporabljajo za svoje namene, nad katerimi nimamo nadzora.

Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google+ in X piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih kot uporabnik teh omrežij sprejeli ob registraciji.

Seznam piškotkov spletne strani www.aninakuhinja.si si lahko prenesete tukaj.

 

Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

 

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

 

Datum obvestila

Obvestilo je bila nazadnje posodobljeno dne 16. 10. 2023 in kot prečiščeno besedilo nadomešča prejšnje različice. Obvestilo bomo v skladu z zakonodajo občasno posodobili ter posodobljeno različico objavili na spletni strani. Priporočamo, da si obvestilo občasno preberete, da boste seznanjeni s trenutno različico.

 

Dodatna vprašanja

Ostala vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite nam lahko sporočite na e-naslov: [email protected].