Sestavine:
- 3,5 kg sliv
- 450 gramov trsnega sladkorja (ali navadnega)
- dober ščep Kotanyi cimeta
- 1 dcl ruma
- ščepec soli
Postopek:
Natisni- Slive operemo in razkoščičimo. Razpolovljene dodajamo na večji pekač. Po želji jih lahko tudi narežemo na manjše koščke, če ne želimo večjih lupin v sami marmeladi. (Jaz jih obožujem – zato jih le prepolovim)
- Pečico segrejemo na ventilacijo in temperaturo 170 stopinj.
- Slivam dodamo sladkor in cimet in jih dobro premešamo. Pekač položimo na obložen pekač od pečice s papirjem za peko – za vsak slučaj, da ne umažemo same pečice med kuhanjem. Pazimo da slive ne segajo čisto do vrha pekača, ampak pustimo kakšen cm prost.
- Pekač s sladkanimi slivami položimo v pečico in jih pečemo. Med peko jih na 15 minut mešamo. Po uri in pol prilijemo rum.
- Slive pečemo vsaj 2-3 ure – odvisno od željene gostote marmelade. Gostoto preverite tako da žličko marmelade vzamete in ohladite. Če vam je gostota primerna, potem s peko zaključite.
- Marmelado pretočite v sterilizirane kozarčke in jih dobro zatesnite.