AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Pražena jetrca

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 5 minut

Količina: 2 osebi

Sama sem si praženje jetrc predstavljala kot nekaj najbolj enostavnega na celem svetu. Ampak obstajajo triki, ki poskrbijo da so jetrca mehka. Če bi jih pražili tako kot pražimo druge kose mesa, bi na koncu na krožniku imeli trdo in žvečljivo jed. No, pripravljena na tak način kot je napisan spodaj, so bila neverjetno okusna in mehka. Mmm, stoprocentno bodo na meniju spet v kratkem. 🙂

Za 2 osebi.

Čas priprave: 10-15 minut

Sestavine:

– 400 g jetrc
– 1 večja rdeča čebula (ali navadna-po želji)
– 2 lovorjeva lista
– ščepec majarona
– 4-5 žlic olja
– dober ščepec soli
– ščepec popra
– kruh

Opis priprave:

Čebulo narežemo na čimbolj drobne koščke. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo čebulo. Pražimo jo dokler ne postane zlato-rjave barve.

Jetrca operemo in narežemo na čimbolj drobne koščke.

 

Zakaj drobne? Zato, da se bodo hitreje spekle. Dalj časa namreč pečemo jetrca, bolj so trda.

Ko je čebula popečena dodamo jetrca.

Pražimo jih na najvišji vročini približno 5 minut. Zadnjo minuto dodamo majaron in lovorjeve liste.

Popražena jetrca odstavimo in jim dodamo sol in poper.

Premešamo, ter jih pustimo počivati minutko ali dve. Če boste solili ali poprali prej, bodo prav tako postala trda.

Postrežemo jih zraven kruha ali raznih krompirjevih jedi.

Dober tek 😉

Komentarji

  1. Super! Anči, jaz jih delam ravno tako! Čeprav jih res nisem jedla že uuulaaalaaaaa dolgo! Jaz sicer obvezno čebulo zalijem s kančkom dobrega belega vina, da se prepoji, razousti,… in ko povre dodam jetrca! Odličen okus! Poizkusi, ne bo ti žal! 😉

  2. Poskusite dodati prav na koncu še košček masla, lovorja še nisem dodajala, ampak vredno poskusiti!! Pa dobra bela žemljica zraven…………..ah!
    Veselim se oddaj! Pozdrav

  3. Jaz imam pa raje piščančja jetrca, se mi zdijo malo bolj sočna. Jih pa pripravim zelo podobno kot ti, edino lovor spustim, malo pred koncem jih pa zalijem z malo rdečega vina. Pa obvezno kozarček vina še zraven 🙂

  4. Te že nekaj časa berem. Super recepte objavljaš in ful je fajn prikazano.
    Čestitke za oddajo 🙂 Nevoščljivcev je pa povsod polno zato si ne preveč k srcu jemati kar pišejo.

    Ta recept je pa kot naročen, k sva se z mojim pogovarjala, da bi si enkrat jetrca naredila. Upam, da bo to kmalu 🙂
    Tamalemu bo treba pa kaj drugega, k tega pa sigurno ne bo jedel – hihihi

    lp

    1. Dani hvala za te lepe besede. 🙂 Vesela sem, da ti je blog všeč. 😉

      Oh saj smo bili vsi isti, ko smo bili mlajši. Sama nisem cel kup stvari jedla samo zato ker niso zvenele dobro. 😉

      Hvala, ker si si vzela čas in mi pisala. 😉

      Lep pozdravček,
      Ana

  5. Ana, a si mogoče kdaj probala jetrca soliti prej, ali narediti kakšen preizkus, da bi ugotovila, ali je tole s soljenjem le mit?

    1. Moja mami je izrecno poudarila, da gre sol na koncu. Je pa res, da sama nisem sprobala, kakšna je razlika. Sprobam naslednjič in dopišem. 😉
      Lep pozdravček,
      Ana

  6. Uuuu mi jih pripravljamo na malce drugačen način 🙂 ko so jetrca je pri nas praznik, saj so na meniju samo, ko imamo koline 🙂 ni boljšega od svežih svinjskih jetrc 😉
    Mi najprej zeloo dolgo pražimo kar zajetno količino čebule 🙂 pražimo jo kako uro, ampak zelo počasi, saj če se ji dodaja preveč vode potem uničiš že čebulo, kaj šele jetrca – to bi pa bila ogromna škoda! 😉 in nato dobro praženo čebulo damo sveži mesek (vratovina), ki potrebuje malo več časa kot jetrca. Med tem ko se meso praži narežemo jetrca in jih nato dodamo v lonec. Seveda je lovorjev list obvezen, prav tako pa tudi mi solimo in popramo šele zadnjo minutko 🙂 Mmmm še domač kruh in direkt pomakanje v skledo 😀 komaj čakam naslednje koline 😉
    Mi je pa blazno všeč ideja o dodanem vinčku, tako da ob naslednjem družinskem prazniku zagotovo probamo zaliti jetrca z domačim vinčkom 😉

  7. Na vse nacine sva z mozem ze preiskusila, da ne bi bila jetra na koncu trda. Zelo redko se zgodi, da so jetra mehka.Misliva, da je finta ze pri mesarju,pravijo, da se jetra naj ne bi oprala. Hvala za odgovor, Zdenci

Komentarja ni mogoče oddati.