Anina kuhinja

Hitra sestavljena potratna potica malce drugače

Čas priprave: 1 ura + vzhajanje

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 4 x manjše potice (15x8cm) ali 1 x velika

Sestavine:

Sestavine za testo:

750-800 gramov pšenične moke
2/3 kocke kvasa
120 gramov masla
350 ml mleka
3 rumenjaki
½ čajne žličke soli
8-10 žlic sladkorja
1 čajna žlička trsnega sladkorja

Skutni nadev:

150 gramov skute
2 žlici kisle smetane
limonina lupinica polovice limone
1 rumenjak
3-4 žlice sladkorja v prahu

Orehov nadev:

150 gramov mletih orehov
2 žlici sladkorja v prahu
80 ml sladke smetane
ščep cimeta
1 žlica ruma
snega enega beljaka

Makov nadev:

150 gramov mletega maka
2 žlici sladkorja v prahu
80-100 ml sladke smetane

4-6 žlic čokoladnega namaza

Ostale sestavine:

1 rumenjak + 1-2 žlici sladke smetane ali mleka
200 gramov sladkorja v prahu+ 4 žlice vode

Postopek:

Natisni

Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko sladkorja in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.

Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.

Zadnjih 10 minut vzhajanja pripravimo nadeve. Vse sestavine za tri nadeve temeljito premešamo. Edino pri makovem nadevu posebej pustimo čokoladni namaz.

Testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na večji pravokotnik debeline 4-5 mm. Preverimo da izrežemo trakove ki bodo pasali po širini v pekač, ki smo si ga izbrali. (poglejte kako sem to preverila v videu) Iz testa izrežemo tri trakove. En trak namažemo s skutnim nadevom, drugega z orehovim (lahko izdatno potresemo še z suhimi mletimi orehi), tretjega premažemo s čokoladnim namazom in čezenj dodamo makov nadev. Trakove zrežemo na kocke in jih polagamo drug na drugega in naprej v namaščen pekač.

Pripravljeno sestavljeno potico premažemo z zmešanim rumenjakom s smetano. Pekače pokrijemo s krpo in pustimo potičke vzhajati 30 minut.

Potem jih položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30-40 minut oziroma do zlato rjave barve. V primeru večjega pekača, pa kar za 60 minut.

Pečene potičke pokrijemo z vlažno krpo in ohladimo. Nato pa prelijemo s sladkornim prelivom in postrežemo.

Na moji strani imam že kar nekaj receptov za potičke (najdete jih tukaj in tukaj) in tokrat sem želela ustvariti nekaj malce drugačnega, igrivega in posnemati večjo količino nadevov, ki jih običajno drži klasična potratna potica. Hitra sestavljena potratna potica malce drugače, je zanimiva igra s tremi nadevi in s kvašenim testom. Še vseeno veliko hitrejša kot klasična potratna potica, ki zahteva še biskvitno testo.

Potico sem ustvarjala v manjši Zenker pekačih, v katere sem se v trenutku zaljubila in s tem receptom napolnite 4 manjše pekače. Isti recept pa lahko uporabite za klasični pravokotni večji pekač za potico.