Anina kuhinja

Gluhi štruklji v vanilijevi kremi s praženimi mandlji

Čas priprave: 25 minut + vzhajanje

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 6 oseb

Sestavine:

Sestavine za štruklje:
600 gramov moke
350 gramov vode
2/3 kocke kvasa ali vrečka suhega
1 zravnana čajna žlička soli
2 žlici masla
1 čajna žlička medu

Ostale sestavine:
900 ml mleka
40 gramov koruznega škroba
2 žlici vanilijevega sladkorja
2 žlici navadnega sladkorja
ščepec kurkume za barvo
6-8 žlic mandljevih lističev

Postopek:

Natisni

Toplo vodo zmešamo z medom in vanjo vmešamo kvas. Posodo pokrijemo in kvas pustimo vzhajati 10-15 minut. Moko presejemo in vanjo vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo še sol in zgnetemo testo. Testo pride bolj pocasto, ampak se bo z vzhajanjem vneslo.

Testo pustimo vzhajati 1 uro.Vzhajano testo zvaljamo na pravokotnik debeline polovice centimetra. Namažemo ga s stopljenim maslom in zvijemo. Položimo ga v namaščeno parno posodo ali parni pekač. Pustimo ga vzhajati 30 minut.

Sama sem ga kuhala v soparni pečici 25 minut. Vi ga lahko kuhati v soparni posodi, če nimate soparne pečice ali pa v vrelem soljenem kropu. Če ga boste kuhali v kropu, ga zavijte v krpo, ki jo ob robovih dobro zvežite s sukancem.

Zadnjih 5 minut v posodo zlijete dve tretjine mleka in ga pripeljete do točke tik pred vretjem. V preostanek z metlico vmešate, škrob, kurkumo in sladkorja. Vmešate k vročem mleku in počakate da sestavine zavrejo. Kuhate nekaj minut, nato pa odlijete in pokrijete s folijo za živila.

Mandlje popečete na ponvi brez maščob. Ko se zlato zapečejo jih odstranite.

Štruklje zrežete in servirate v vaniliji kremi in potresete z mandlji.

Gluhi štruklji v vanilijevi kremi s praženimi mandlji so zares nekaj posebnega. Za ljubitelje slanega jih namesto vanilijeve kreme in mandljev lahko pripravite z ocvirki in praženo čebulo.

Za pripravo sem uporabila Boschevo parno pečico, s katero je peka/parjenje prava zabava. Več informacij o njej najdete tukaj. 🙂