Anina kuhinja

Brezmesna tradicionalna bujta repa

Čas priprave: 5 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 4-6 oseb

Sestavine:

1 kg kisle repe
200-250 gramov prosene kaše
2 stroka česna
2 lovorjeva lista
1-2 čajni žlički črnega popra v zrnu
2 žlici moke
1 čajna žlička sladke paprike v prahu
1,5-2 litra vode
sol po okusu
5-7 žlic sončničnega ali repičnega olja ali svinjske masti za mesno različico
Za mesno različico: 750 gramov svinjine (damo kuhati skupaj z repo)

Postopek:

Natisni

Kislo repo splaknemo s toplo vodo da dosežemo željeno kislost. Splakneno dodamo v večjo posodo skupaj z lovorjevima listoma, poprom, soljo in vodo. Vsebino zavremo, nato pa na nižji temperaturi kuhamo pol ure.
Takrat dodamo proseno kašo in kuhamo naprej približno 30 minut, da se skuha.
Ko sta repa in kaša skuhani pripravimo zabelo. Olje segrejemo in mu dodamo moko in sladko papriko. Pražimo minutko, nato pa zalijemo z dvema dcl vode. Mešamo da se sestavine povežejo in zavrejo, nato pa zabelo dodamo k repi.
Vse skupaj dobro premešamo, po okusu dosolimo, še enkrat zavremo in postrežemo. Zraven postrežemo kuhan krompir v oblicah, krvavice, klobase ali kruh.