Anina kuhinja

Domači njoki s kislo smetano

Kuhanje krompirja. Sestavine v pripravi za testo. Rezanje enega svaljka. Nekuhani njoki v čakanju na vročo kopel 😉 Njoki ki so že kuhani in pridejo na vrh posode. Njoki na cedilu. ZAHTEVNOST: 3/5ČAS PRIPRAVE: 1 ura Za 3 zelo lačne osebe. SESTAVINE: – 500-600 g krompirja (prb. 6 srednje velikih krompirjev )– 200-300 g moke–…

Preberi več

Domače pšenične tortilje

Testo za tortilje. Oblikovano testo za tortiljo. ZAHTEVNOST: 3/5ČAS PRIPRAVE: 1 ura Za približno 10-15 manjših tortilj. SESTAVINE: -350-400 g moke – 2 dcl vode– ščepec soli– 1/3 čajne žličke sladkorja– polovico čajne žličke pecilnega praška– 1 žlica olja OPIS PRIPRAVE:    Moko stresemo v posodo. Na sredini oblikujemo luknjo in vanjo zlijemo mlačno vodo,…

Preberi več

Stepena smetana

Recept za stepeno smetano je za tiste, ki tega niste še nikoli delali. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 10 minut SESTAVINE:  – 100 g smetane za stepanje– 2-3 žlice sladkorja OPIS PRIPRAVE:     Izberemo malce večjo posodo, saj bo smetana konkretno narasla – za približno 10-15x. Nato smetani dodamo sladkor in mešamo z električnim mešalnikom, pri največji…

Preberi več

Vanilijev puding iz vrečke

Priprava vanilijevega pudinga spada med osnove in bo v veliko pomoč tistim, ki se priprave pudinga še niste nikoli lotili. Kuhan puding. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut Za 4 šalčke. SESTAVINE: – 1 vrečka vanilijevega pudinga v prahu– 400-500 dcl mleka– 2-3 žlice sladkorja OPIS PRIPRAVE:    V posodo zlijemo mleko, ter ga okoli 6-7…

Preberi več

Kako skuhati krompir

Nasveti za začetnike. Krompir med kuhanjem. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 1 ura SESTAVINE:  -krompir– ščepec soli OPIS PRIPRAVE:    Za tiste, ki se prvič soočate z kuhanjem krompirja, vam zna kakšen nasvet priti prav. Tako da začnite z pranjem krompirja. Običajno sta za 1 porcijo/ 1 osebo dovolj 2-3 krompirja. Dobro oprane krompirje, nato položite v…

Preberi več

Kuhane testenine

Recept ali bolje povedano nasveti, kako skuhati testenine, so namenjeni tistim, ki se prvič soočate s tem. Kuhanje testenin. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut OPIS PRIPRAVE:     Začnete z segrevanjem vode, ki ji dodajte kar nekaj soli (voda naj bi bila tako slana kot morska voda). Recimo za 2 litra vode, dobra žlica soli.  Pomembno…

Preberi več

Tatarska omaka

Tatarska omaka je primerna kot priloga k raznim ocvrtim jedem in prav tako k mnogo drugim jedem. ZAHTEVNOST: 1/5 ČAS TRAJANJA: 5 minut SESTAVINE: – 8 zvrhanih žlic majoneze – 1 zravnana žlica gorčice – 3 srednje velike kisle kumarice – 1/4 manjše čebule – 1 zelo majhen česen – 6 vejic (velikosti prb. 6…

Preberi več

Sneg

Recept za sneg je namenjen tistim, ki snega še nikoli niste poskusili naresti in tako spada med osnove kuhanja. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS TRAJANJA: 5-10 minut OPIS PRIPRAVE:     Beljake ločimo od rumenjakov. Poskrbimo da med beljaki ni nobene sledi rumenjakov, saj se drugače sneg ne bo naredil. Nato stepamo beljake s električnim mešalnikom na največji hitrosti…

Preberi več

Stopljena čokolada

Recept za stopljeno čokolado je za tiste, ki tega niste še nikoli počeli, in je seveda štet pod osnove kuhanja. Večinoma se čokolada topi na pari, toda jaz jo pripravljam malo drugače. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS TRAJANJA: 10 minut SESTAVINE: – 400 g jedilne čokolade– 170-200 g masla – 1 žlica sladkorja v prahu OPIS PRIPRAVE:      …

Preberi več

Mehko kuhana jajca

Mehko kuhana jajca so fantastična za zajtrk. Recept je za tiste, ki nikoli niste prepričani koliko časa je potrebno kuhati jajca, da so mehko kuhana.                                                          Foto: Kristijan Žontar, istock ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 3 minute SESTAVINE: – 1 jajce– ščepec soli OPIS PRIPRAVE:      V manjšo posodo vlijemo vodo in jo zavremo. Nato za 3…

Preberi več