Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Domači njoki s kislo smetano

Kuhanje krompirja.

Sestavine v pripravi za testo.

Rezanje enega svaljka.

Nekuhani njoki v čakanju na vročo kopel 😉

Njoki ki so že kuhani in pridejo na vrh posode.

Njoki na cedilu.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura

Za 3 zelo lačne osebe.

SESTAVINE:

– 500-600 g krompirja (prb. 6 srednje velikih krompirjev )
– 200-300 g moke
– 1 čajna žlica soli
– 1 jajce
– 1 zravnana žlica kisle smetane

OPIS PRIPRAVE:

   Najprej operemo neolupljen krompir in ga skuhamo. ( nasvete za kuhanje krompirja najdete tukaj )
  Kuhan krompir olupimo in dobro pretlačimo, ter ga pustimo da se ohladi. Poskrbite da ohlajeni krompir ne stoji predolgo. Ohlajenemu nato dodamo jajce, sol, kislo smetano in 200 g moke. Vse skupaj pretlačimo in oblikujemo testo. Po potrebi dodajamo moko, dokler se testo ne prijema več. Vendar ne več kot še dodatnih 100 g, saj če boste vmesli v krompir preveč moke, testo ne bo mehko in posledično tudi njoki ne. Tako da moko dodajajte čisto po malo in postopoma. Na štedilnik pristavite soljeno vodo v večji posodi in jo kuhajte da zavre. Medtem testo razdelite na 4 dele in iz vsakega posebej oblikujte svaljk premera približno dober cm. Pod svaljkom mora biti delovna površina dobro pomokana ker se bo drugači rad prijel. Nato z nožem režite približno dober cm debele blazinice in ji polagajate na pomokano površino. Ko osoljena voda zavre, svaljke lepo polagajte vanjo ( in sicer postopoma, najprej njoke od prve četrtine testa ). Njoki so kuhani ko priplavajo na površino. Takšne nato lepo položite v cedilo, in v vodo položite naslednje njoke od druge četrtine testa in tako naprej dokler vam ne zmanjka testa.
   Njoke lahko postrežete z praktično katerokoli omako, ker se priležejo prav povsod. Le zakaj bi jih kupovali, ko pa so toliko boljši domači. Njam!

 DOBER TEK!

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.