Kuhana polenta z maslom

Mleko in koruzni zdrob. Kuhanje polente. Dodajanje masla polenti. Kuhana polenta z omako iz ostankov svinjske pečenke. ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 20-30 minut Za 5-6 oseb. SESTAVINE: – 350 g koruznega zdroba– 1 liter mleka– 0,5-0,7 litra vode ( odvisno od željene gostote polente )– 50 g masla– približno čajna žlička soli– majhen ščepec popra– po…

Preberi več

Jabolčna čežana

Kuhana jabolka s cimetom in sladkorjem. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 20 minut Za 2 osebi. SESTAVINE: – 4 jabolka– 1-2 l vode– 5 klinčkov/nageljnovih žbic– ščepec cimeta– sladkor OPIS PRIPRAVE:    Jabolka olupimo, jih razrežemo na četrtine ter jim odstranimo peške, pecelj in muhe. Nato vsako četrtino še razrežemo na tri dele, da nastanejo dokaj majhni…

Preberi več

Ocvrte/pohane kruhove šnite

Pripravljen pladenj, mleko z jajci in olje, ki se segreva. Cvrenje namočenih kruhovih rezin. Ocvrte šnite med odtekanjem na pladnju. Ocvrte šnite z sladkorjem. V ozadju jabolčna čežana. ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 20-30 minut  Za 12 šnit. SESTAVINE: – 2,5 dcl mleka– 3 jajca– sladkor– 12 kosov kruha ( priporočam razpolovljene štručke ) OPIS PRIPRAVE:   …

Preberi več

Kruhovi cmoki z drobnjakom

Rezanje kruha na kocke. Vse sestavine v posodi. Dobro zmešane sestavine med počivanjem. Oblikovan cmok pred zavitjem v aluminijasto folijo. V ozadju dva pripravljena cmoka. Cmoki med kuhanjem. ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 30 minut Za 6 cmokov. SESTAVINE: – 6 kosov kruha ( tankih slab cm)-3 manjša jajca– 1 žlica smetane– 3 polne žlice peteršilja– 3…

Preberi več

Krhki pustni flancati

Moka, rumenjaki, maslo, vino, sladkor, kisla smetana, sol in pecilni prašek v posodi.   Mešanje sestavin.   Malce zmešanim sestavinam dodan sneg.   Testo pripravljeno na počivanje. Rezanje kock iz testa.   Začetek oblikovanja kock.   Desni rob zavihate pod kvadrat.   Ga potegnete skozi luknjico od zareze.   Del ki ste ga potegnili skozi…

Preberi več

Pečena začinjena svinjska pečenka

Začinjena svinjska ribica v pečici. Rezanje pečene svinjske ribice. ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 2 uri Za 8-10 oseb. SESTAVINE: – 1,5 – 2 kg mesa – svinjskega mesa – dober ščepec rožmarina, paprike v prahu, belega popra, soli– 1-2 žlici nemletega črnega popra – manjša čebula– 5-6 žlic olja OPIS PRIPRAVE:     Meso položimo v pekač…

Preberi več

Ocvrte čajote

Ocvrte čajote so nekaj povsem posebnega. So kot zeleni ježki, tako da boste pri pripravi težko odnesli brez poškodb 🙂 Narezana čajota in krožniki z stepenimi jajci, drobtinami in moko. Ocvrte čajote. V ozadju sveža čajota. ZAHTEVNOST: 2/5ČAS PRIPRAVE: 45-60 minut Kot priloga za približno 4 oseb. SESTAVINE: – 1 čajota– 2-3 jajci– 1 krožnik…

Preberi več

Orehova potica

Za Slovenijoje značilna tudi izvirna sladica, potica, ki je sestavljena iz vzhajanega testa in polnila, ki je po navadi orehovo. Potica je opisana že v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske. ˝Oreh je v Kranjski deželi precej razširjen. Ljudje ga sušijo za jed, a ga tudi rabijo za neki kruh v božičnih dneh, čemur rečejo potica.˝    Janez…

Preberi več

Jušni gresovi žličniki

Jušni gresovi žličniki so fantastični v goveji juhi, lahko pa jih uporabite tudi v drugih juhah. Pripravljena zmes za gresove žličnike. Gresovi žličniki na poti v jušno osnovo. ZAHTEVNOST: 1/5ČAS PRIPRAVE: 5 minut + kuhanje 10-12 minut Za 10-15 žličnikov. SESTAVINE: – 1 jajce– 10 čajnih žličk gresa– 1 čajna žlička olja OPIS PRIPRAVE:  …

Preberi več

[sg_popup id=1]