Sama pri pitah ne morem brez sira. Jesus mi je predlagal naj uporabim umešana jajca, ki jih oni veliko uporabljajo skupaj z mesnimi omakami in nastala je ta prelepa mehiška pita. 🙂 In joj kako je bila dobra. 😉 Za 4 osebe. Za pekač premera 27 cm. Čas priprave: 2 uri- skupaj z vzhajanjem in…
Enostavna gorčična piščančja paštetka / namaz
Na Škotskem, mi je dragi kupil prelep kozarček zrnate gorčice, ki sem si jo že kar lep čas želela kupiti. Všeč mi je bilo, ker je imela svetla in temno rjava zrna in je zaradi tega izgledala očarljivo barvita. Poleg izgleda, pa je njen okus prav res nekaj posebnega, prav tako pa jedi doda tudi…
Mehiška guacamole omaka / pomaka
Za majhno skledico. Čas priprave: 10 minut Sestavine: – 1 avokado – 1 čajna žlička drobno narezane čebule (navadne, mlade ali vijolične) – 1/2 čajne žličke limetinega soka – dober ščep čilijevih kosmičev (če imate svež čili toliko bolje) – ščepec soli – majhen ščepec česna v prahu (Če imate radi okus po svežem česnu,…
Čilijevi hrustavčki / krekerji iz polnozrnate moke
Za 30-40 krekerjev. (odvisno od željene velikosti) Čas priprave: 1 ura Sestavine: – 100 g pšenične moke (po želji lahko tudi teh 100 g nadomestite s polnozrnato) – 100 g polnozrnate – 1/2 kocke kvasa – 4-5 žlic olivnega ali sončničnega olja – 1,1-1,2 dcl tople vode – 1 čajna žlička sladkorja – 1 zravnana…
Koruzna pita po kitajsko s korenjem in papriko
Za 2-3 osebe. Čas priprave: 1-1,5 ure (skupaj s peko) Sestavine: – 200 g koruzne moke – 100 g pšenične moke – 1/2 kocke kvasa – 350 ml vode – 1 zvrhana čajna žlička soli – 1 žlica sladkorja – 5-6 žlic olivnega olja Nadev: – 1 večje korenje – 1 večja čebula – 1…
Rahel puhasti kruh z rikoto / ricotto
Dva tedna nazaj sem se lotila tega kruhka. V hladilniku sem imela lonček rikote, pa je nisem hotela porabiti na običajen način. Tako sem se lotila peke kruha. Čisto iskreno nisem bila prepričana če bo sploh kaj ratalo, hehe. 🙂 Ampak končni rezultat je bil fantastičen. Popolnoma puhast, kremast kruh, ki sva ga z mojim…
Obložen kruhek s špinačo, panceto, pinjolami in poširanim jajčkom
Za 2 obložena kruhka. Čas priprave: 15 minut Sestavine: – 2 koščka kruha ali polovički štručke – 2 večji pesti špinače – 3-4 žlice pinjol – 2 rezini sira – 2 čajni žlički kisle smetane – 4-5 rezin pancete – 2 sveža jajčka – 2 čajni žlički belega/prozornega kisa Panceto popečemo in odstavimo. Masti, ki…
Sezamovi grisini
Čas priprave: 1-1,5 ure (zaradi vzhajanja – dela je malo) Za 20-30 grisinov. Sestavine: – 200 g moke – 1,5 dcl vode – 3-4 žlice olja – 1 čajne žličke soli – 1 žlica sladkorja – 0,5 kocke kvasa – 1 jajce – sezam Opis priprave: Kvas zdrobimo v toplo osladkano vodo in ga pustimo…
Sirovi mafini s čedarjem in mocarelo
Za 12 mafinov. Čas priprave: 45 minut (skupaj s peko) Sestavine: – 240 ml mleka – 60 ml olja (najbolje olivnega, v mojem primeru je bil to kar sončnični) – 1 jajce – 1 žlica sladkorja – 1/2 čajne žličke soli – 1 vrečka pecilnega praška – 190 g moke – 2-3 pesti naribanega čedarja…
Polnozrnata, čebulno, porova pletenka z makom
Oh obožujem čebulo na vse možne načine. Sploh pa obožujem, ko se s sestavinami lahko malce igram. Tale pletenka je bila sama uživancija. 😉 Za 4 osebe. Čas priprave: 1,5 ure (zaradi vzhajanja) Sestavine za testo: – 200 g navadne moke – 200 g polnozrnate moke – 250-280 ml vode – 3-4 žlice olja –…