Sestavine:
Sestavine za testo:
750 gramov Mlinotest manitoba 0 moke
3 dcl mleka
60 gramov sladkorja
1 žlica svetlega medu – opcijsko
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma
Sestavine za nadev:
800 gramov mletih orehov
450 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlici sladkorja v prahu
6 žlic medu
4 žlice ruma
limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta
+ 6-8 žlic sladkorja
+ 6-8 žlic mletih orehov
+ mleko ali stepeno jajce za premaz
Postopek:
NatisniMleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, med ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
Jajca stepemo.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.
Pripravimo nadev. Sladko smetano in maslo zavremo. Orehe zmešamo s sladkorjem in cimetom. Dodamo rum, med, limonino lupinico in prelijemo s smetano. Premešamo, pokrijemo in ohladimo.
Testo razdelimo na dva dela. Vsak del posebej razvaljamo v pravokotnik debeline 2-3 mm maksimalno. Premažemo s polovico nadeva. Potresemo s polovico sladkorja in mletih orehov.
Preložimo v dobro namaščeno potičnico. Pustimo vzhajati nekih 20-30 minut, da potica vzhaja le za tretjino.
Po tem času premažemo s stepenim jajcem in prešpikamo.
Pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 10 minut, nato pa še 35 minut na 180 stopinjah. Ko je vrh lepo zlato rjavo zapečen pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečeno potico pustimo nekih 15-20 minut v potičnici da se malo ohladi, nato pa jo prevrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.