Anina kuhinja

Tradicionalna orehova potica v potičnici

Čas priprave: 45 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut

Količina: 2 potici

Sestavine:

Sestavine za testo:
750 gramov Mlinotest manitoba 0 moke
3 dcl mleka
60 gramov sladkorja
1 žlica svetlega medu – opcijsko
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma

Sestavine za nadev:
800 gramov mletih orehov
450 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlici sladkorja v prahu
6 žlic medu
4 žlice ruma
limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta

+ 6-8 žlic sladkorja
+ 6-8 žlic mletih orehov
+ mleko ali stepeno jajce za premaz

Postopek:

Natisni

Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, med ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.

Pripravimo nadev. Sladko smetano in maslo zavremo. Orehe zmešamo s sladkorjem in cimetom. Dodamo rum, med, limonino lupinico in prelijemo s smetano. Premešamo, pokrijemo in ohladimo.

Testo razdelimo na dva dela. Vsak del posebej razvaljamo v pravokotnik debeline 2-3 mm maksimalno. Premažemo s polovico nadeva. Potresemo s polovico sladkorja in mletih orehov.

Preložimo v dobro namaščeno potičnico. Pustimo vzhajati nekih 20-30 minut, da potica vzhaja le za tretjino.

Po tem času premažemo s stepenim jajcem in prešpikamo.

Pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 10 minut, nato pa še 35 minut na 180 stopinjah. Ko je vrh lepo zlato rjavo zapečen pokrijemo z aluminijasto folijo.

Pečeno potico pustimo nekih 15-20 minut v potičnici da se malo ohladi, nato pa jo prevrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[elfsight_instagram_feed id="1"]