Anina kuhinja

Radecki štrudelj

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 25-30 minut

Količina: 1 večji štrudelj

Sestavine:

Sestavine za testo:
1 kg moke
½ kg masla
400 ml mleka
1 kocka svežega kvasa
8 rumenjakov
12 gramov soli
100 gramov sladkorja

Sestavine za nadev:
100 gramov olupljenih mandljev
100 gramov orehov
40 gramov pinjol
lupinica ½ bio pomaranče
lupinica ene bio limone
100 gramov rozin
100 gramov dateljnov
100 gramov suhih fig
2/3 čajne žličke cimeta
20 ml medenega vina
20 ml maraskina
30 ml belega vina
100 gramov sladkorja
beljak enega jajca

+ 1 rumenjak + 3 žlice hladne vode za premaz

Postopek:

Natisni

Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.

V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in maslo ter počakamo da se sladkor stopi in maslo omehča.

Medtem moki na sredini naredimo luknjico. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Vmešamo mleko z maslom, rumenjake, sol in zgnetemo. Gnetemo vsaj 10-15 minut. Če imamo pri roki kuhinjskega robota mu ta del lahko tudi prepustimo.

Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in pomokamo, ter pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.

Vmes pripravimo nadev. Oreščke in suho sadje zrežemo. Dodamo sladkor, lupinice, beljak, vino, maraskino in medeno vino, ter cimet. Zmešamo.

Testo zvaljamo v pravokotnik.

Nadev premažemo čez vse testo, razen čez sprednjo petino testa. Ko je namazano, sprednjo petino testa prepognemo prek nadeva, potem pa še zadnji dve petini prek srednjega dela. Če je naš pekač premajhen robove odrežemo in jih spečemo posebej. Štrudelj preložimo na pekač in pustimo vzhajati 30 minut. Pred peko premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30 minut, da se štrudelj zlato rjavo zapeče.

Pečenega pokrijemo z vlažno krpo in pustimo da se vsaj malo ohladi.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.