Zaradi izrednih razmer za nedoločen čas onemogočamo naročanje izdelkov z možnostjo plačila ob povzetju. Vse ostale oblike plačila so še vedno na voljo. S tem ukrepom želimo zmanjšati neposreden stik s kurirji in zmanjšati možnost prenosa koronavirusa. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Orehova potica


Za Slovenijoje značilna tudi izvirna sladica, potica, ki je sestavljena iz vzhajanega testa in polnila, ki je po navadi orehovo. Potica je opisana že v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske.

˝Oreh je v Kranjski deželi precej razširjen. Ljudje ga sušijo za jed, a ga tudi rabijo za neki kruh v božičnih dneh, čemur rečejo potica.˝   

Janez Vajkard Valvasor
Dodajanje snega zmešani orehovi zmesi.

Testo za potico.

Namazano testo z orehovo maso, ter potreseno z orehi, sladkorjem in rozinami.
Zvita preluknjana potica pripravljena na peko.

ZAHTEVNOST: 4/5

ČAS PRIPRAVE: 1 ura 
Za 2, 30-40 cm dolge potice.
SESTAVINE za orehovo zmes:
– slab kg zmletih orehov 
– 3 žlice sladkorja
– 1,5 žlice medu
– 2-2,5 dcl smetane za stepanje
– 50-70 g čokolade v prahu
– 3-4 žlice ruma
– sneg iz beljakov 2 jajc
SESTAVINE za testo:
– 280 g masla
– 800 g moke
– 4 jajca + 2 rumenjaka ( beljaka od teh dveh prihranimo za orehovo zmes )
– ščepec soli
– ena kocka kvasa
– 1 dcl mleka
– 80 g sladkorja 
– 1 žlica soli
Dodatne sestavine:
– 7-8 pesti zmletih orehov
– 8-10 žlic sladorja
– rozine namočene v slab dcl ruma ( vsaj nekaj ur, da se napijejo ruma )
– 1 rumenjak
 
OPIS PRIPRAVE :

  Začnemo s pripravo testa. Pomembno je da maslo in moko kakšen dan ali vsaj nekaj ur preden začnemo, prenesemo v prostor ki je vredu ogrevam, da sestavini nista hladni. Nato v manjšo posodo zlijemo dcl mleka, mu dodamo ščepec sladkorja, ter ga segrejemo da bo TOPEL ( ne sme biti vroč ). Ko je mleko toplo ga odstavimo in mu dodamo kvas. Posodico pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo kakšne dobre 5 minut, da kvas vzide. Medtem v večjo posodo stresemo moko in na sredino luknjice zlijemo jajca ( ne pozabiti na beljake zadnjih 2 jajc ), jajcem dodamo z rokami pretlačeno maslo ( nikakor ga ne topimo na štedilniku). V manjšo posodico zlijemo čisto malo vroče vode in notri stopimo 1 polno žlico soli. Soljeno vodo dodamo k preostalim sestavinam in vse sestavine dobro premešamo, nato pa dodamo mleko z kvasom. ( kvas ne sme priti v stik z soljo, zato se prej sestavine z soljo premeša ) Celotne sestavine dobro premešamo. Če je testo preredko mu dodajamo moko dokler se ne prijema več prstov. Pomembno je da ne dodamo preveč moke ( zato jo dodajamo v manjših količinah ), da testo ne bo preveč trdo. Ko vam nastane lepo testo ga pokrijte in ga položite v hladilnik za 1-2 uri.
    Medtem v manjši posodo stresemo zmlete orehe, in jim dodamo, smetano,sladkor, med, rum in sestavine premešamo. Masa mora biti lepo sprijeta. Nato počasi vmešamo sneg. ( recept za sneg najdete tukaj )
   Mizo pokrijemo z rjuho, zato da bomo lažje zvili testo. Rjuho dobro prekrijemo z moko, da se testo ne bo prijelo. Nato začnemo valjati testo ( valjajte ga nežno in počasi ) Testo zvaljamo na približno 2-3 mm, in čimbolj v obliki pravokotnika ( testo mora biti bolj dolgo kot široko ). Testo nato premažemo z orehovo zmesjo ( pomembno je da ga premažemo čimhitreje, da se testo preveč ne navlaži ), ter nato vso zmes prekrijemo z zmletimi orehi in sladkorjem, ter rozinami ( po želji ) naštetimi pod dodatne sestavine.
    Testo nato začnemo zvijati čimbolj na tesno na začetku , potem pa z rjuho nadaljujemo. Z rjuho lepo zvijemo potico, toda ne pritiskati na testo ko zvijate potico( čimbolj nežno zvijte). Potico nato prepolovite in nadevate dva dobro obložena podolgovata pekača z peki papirjem. Zvito potico nato malce preluknjajte z zobotrebcem, ki ga zapičite do dna. Poticato premažite z rumenjakom in postavite v segreto pečico na 100 stopinj za slabe pol urce. Ko ta čas mine pečico prestavite na 200 stopinj za dobrih 15 minut ( da se naredi skorjica ) nato pa potico prekrijte z alu folijo ( drugače se bo na vrhu preveč zapekla ) in jo prestavite na 170 stopinj še za slabo urico. Pomembno je da pečico čimmanj odpirate, razen ko dajete nanjo folijo.
    Ko je potica pečena jo s pekači vred pustite kakšno uro,dve, da se ohladi.

Nasvet : Če orehov še niste zmleli, vam priporočam da jih pred tem stresete v zavreto mleko, jih v njem malce premešate nato odlijete mleko, jih z vodo prelijete ( da mleko odplaknete ) in položite na kuhinjsko krpo, ter naprej na 60 stopinj ogreto pečico ( z ventilacijo ) in ogrevate dokler se popolnoma ne posušijo. Tako pripravljeni orehi, naj bi preprečevali zgago, ki se zna pojaviti zaradi njih. Posušene orehe nato zmeljite v električnem mešalniku v prah.

DOBER TEK!

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]