Anina kuhinja

Orehova potica


Za Slovenijoje značilna tudi izvirna sladica, potica, ki je sestavljena iz vzhajanega testa in polnila, ki je po navadi orehovo. Potica je opisana že v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske.

˝Oreh je v Kranjski deželi precej razširjen. Ljudje ga sušijo za jed, a ga tudi rabijo za neki kruh v božičnih dneh, čemur rečejo potica.˝   

Janez Vajkard Valvasor
Dodajanje snega zmešani orehovi zmesi.

Testo za potico.

Namazano testo z orehovo maso, ter potreseno z orehi, sladkorjem in rozinami.
Zvita preluknjana potica pripravljena na peko.

ZAHTEVNOST: 4/5

ČAS PRIPRAVE: 1 ura 
Za 2, 30-40 cm dolge potice.
SESTAVINE za orehovo zmes:
– slab kg zmletih orehov 
– 3 žlice sladkorja
– 1,5 žlice medu
– 2-2,5 dcl smetane za stepanje
– 50-70 g čokolade v prahu
– 3-4 žlice ruma
– sneg iz beljakov 2 jajc
SESTAVINE za testo:
– 280 g masla
– 800 g moke
– 4 jajca + 2 rumenjaka ( beljaka od teh dveh prihranimo za orehovo zmes )
– ščepec soli
– ena kocka kvasa
– 1 dcl mleka
– 80 g sladkorja 
– 1 žlica soli
Dodatne sestavine:
– 7-8 pesti zmletih orehov
– 8-10 žlic sladorja
– rozine namočene v slab dcl ruma ( vsaj nekaj ur, da se napijejo ruma )
– 1 rumenjak
 
OPIS PRIPRAVE :

  Začnemo s pripravo testa. Pomembno je da maslo in moko kakšen dan ali vsaj nekaj ur preden začnemo, prenesemo v prostor ki je vredu ogrevam, da sestavini nista hladni. Nato v manjšo posodo zlijemo dcl mleka, mu dodamo ščepec sladkorja, ter ga segrejemo da bo TOPEL ( ne sme biti vroč ). Ko je mleko toplo ga odstavimo in mu dodamo kvas. Posodico pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo kakšne dobre 5 minut, da kvas vzide. Medtem v večjo posodo stresemo moko in na sredino luknjice zlijemo jajca ( ne pozabiti na beljake zadnjih 2 jajc ), jajcem dodamo z rokami pretlačeno maslo ( nikakor ga ne topimo na štedilniku). V manjšo posodico zlijemo čisto malo vroče vode in notri stopimo 1 polno žlico soli. Soljeno vodo dodamo k preostalim sestavinam in vse sestavine dobro premešamo, nato pa dodamo mleko z kvasom. ( kvas ne sme priti v stik z soljo, zato se prej sestavine z soljo premeša ) Celotne sestavine dobro premešamo. Če je testo preredko mu dodajamo moko dokler se ne prijema več prstov. Pomembno je da ne dodamo preveč moke ( zato jo dodajamo v manjših količinah ), da testo ne bo preveč trdo. Ko vam nastane lepo testo ga pokrijte in ga položite v hladilnik za 1-2 uri.
    Medtem v manjši posodo stresemo zmlete orehe, in jim dodamo, smetano,sladkor, med, rum in sestavine premešamo. Masa mora biti lepo sprijeta. Nato počasi vmešamo sneg. ( recept za sneg najdete tukaj )
   Mizo pokrijemo z rjuho, zato da bomo lažje zvili testo. Rjuho dobro prekrijemo z moko, da se testo ne bo prijelo. Nato začnemo valjati testo ( valjajte ga nežno in počasi ) Testo zvaljamo na približno 2-3 mm, in čimbolj v obliki pravokotnika ( testo mora biti bolj dolgo kot široko ). Testo nato premažemo z orehovo zmesjo ( pomembno je da ga premažemo čimhitreje, da se testo preveč ne navlaži ), ter nato vso zmes prekrijemo z zmletimi orehi in sladkorjem, ter rozinami ( po želji ) naštetimi pod dodatne sestavine.
    Testo nato začnemo zvijati čimbolj na tesno na začetku , potem pa z rjuho nadaljujemo. Z rjuho lepo zvijemo potico, toda ne pritiskati na testo ko zvijate potico( čimbolj nežno zvijte). Potico nato prepolovite in nadevate dva dobro obložena podolgovata pekača z peki papirjem. Zvito potico nato malce preluknjajte z zobotrebcem, ki ga zapičite do dna. Poticato premažite z rumenjakom in postavite v segreto pečico na 100 stopinj za slabe pol urce. Ko ta čas mine pečico prestavite na 200 stopinj za dobrih 15 minut ( da se naredi skorjica ) nato pa potico prekrijte z alu folijo ( drugače se bo na vrhu preveč zapekla ) in jo prestavite na 170 stopinj še za slabo urico. Pomembno je da pečico čimmanj odpirate, razen ko dajete nanjo folijo.
    Ko je potica pečena jo s pekači vred pustite kakšno uro,dve, da se ohladi.

Nasvet : Če orehov še niste zmleli, vam priporočam da jih pred tem stresete v zavreto mleko, jih v njem malce premešate nato odlijete mleko, jih z vodo prelijete ( da mleko odplaknete ) in položite na kuhinjsko krpo, ter naprej na 60 stopinj ogreto pečico ( z ventilacijo ) in ogrevate dokler se popolnoma ne posušijo. Tako pripravljeni orehi, naj bi preprečevali zgago, ki se zna pojaviti zaradi njih. Posušene orehe nato zmeljite v električnem mešalniku v prah.

DOBER TEK!