Zaradi izrednih razmer za nedoločen čas onemogočamo naročanje izdelkov z možnostjo plačila ob povzetju. Vse ostale oblike plačila so še vedno na voljo. S tem ukrepom želimo zmanjšati neposreden stik s kurirji in zmanjšati možnost prenosa koronavirusa. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Mlinčeva orehovo makova potica

Čas priprave: 35 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut + vzhajanje

Količina: 1 potica - tortni pekač premera 24 cm

Sestavine:

Sestavine za testo:

750-800 gramov pšenične moke
2/3 kocke Fala kvasa ali 2 vrečki Fala suhega kvasa
120 gramov masla ali margarine
350 ml mleka (kravjega, mandljevega, riževega ali vode – če mleka nimate pri roki)
3 rumenjaki
½ čajne žličke soli
5 žlic sladkorja
2 polni žlici medu
3 žlice ruma
lupinica polovice bio limone ali 1 čajna žlička limonovega olja ali limonovega sladkorja
1 čajna žlička trsnega sladkorja

Orehov nadev:

150 gramov mletih orehov
1 žlica sladkorja v prahu
1 zvrhana čajna žlička vanilijevega sladkorja
1 polna žlica medu
2 žlici ruma
lupinica polovice bio limone
60 ml mleka ali sladke smetane
ščep cimeta in mletega ingverja
snega enega in pol beljaka

Makov nadev:

150 gramov mletega maka
2 žlici sladkorja v prahu
1 zvrhana čajna žlička vanilijevega sladkorja
80 ml mleka ali sladke smetane
snega enega in pol beljaka

Ostale sestavine:
2 žlici mletih orehov
1 rumenjak
3 žlice vode

Postopek:

Natisni

Mleko razdelimo na dva dela. Vsak del posebej segrejemo. Mleko za kvas segrejemo do toplega in mu vmešamo čajno žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas – ali vsujemo suhi kvas iz vrečk. Premešamo in pokrijemo s krpo, ter pustimo vzhajati 10 minut.

Drugi del mleka segrejemo do vročega. Vanj vmešamo preostali sladkor, sol, rum, med in dodamo maslo ali margarino. Premešamo in pustimo da se sladkor stopi in maslo omehča.

Moko presejemo v skledo. Vmešamo ji vzhajan kvas in na hitro premešamo. Nato vlijemo sladko masleno mešanico, ki mora biti sobne temperature in jo na hitro vmešamo v moko. Dodamo še rumenjake in limonino lupinico. Vgnetemo v testo in ga gnetemo nekih 5-10 minut. Testo bo bolj pacavo ampak mu ne dodajamo moke.

Zgneteno testo oblikujemo v hlebček, ga pomokamo in pustimo eno uro vzhajati.

Vmes pripravimo nadeva. Beljake ki so ostali od testa stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo ščep soli. Snega razdelimo na dva dela.

Orehom vmešamo sladkor in vanilijev sladkor, cimet, ingver. Prelijemo jih z vročim mlekom/smetano. Premešamo. Dodamo med, rum, limonino lupinico. Premešamo. Nato pa po delih počasi vmešamo polovico pripravljenega snega.

Maku vmešamo sladkorja in nato ga prelijemo z vročim mlekom/smetano. Premešamo. Po delih vmešamo preostalo polovico stepenega snega.

Po eni uri vzamemo stran 1/5 testa. Velik del testa oblikujemo ponovno v hlebček in putimo še enkrat vzhajati. Ta majhen del testa zvaljamo v 2 cm manjši krog kot je obod končnega pekača in pečemo v pečici segreti na 200 stopinj za 15 minut. Pečeno testo ohladimo.

Vzhajano testo zvaljamo v krog debeline 1-1,5 cm in ga položimo v dobro nameščen tortni pekač. Na dno namažemo makov nadev. Pokrijemo ga s spečenim testom. Čez pečeno testo namažemo orehov nadev. Testo ki je gledalo čez robove lepo zavihamo čez in premažemo s zmešanim rumenjakom z vodo. Pustimo vzhajati 30 minut, nato pa položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo nadaljnih 30 minut.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]