Sestavine:
Sestavine za biskvit:
4 jajca
160 gramov sladkorja
1/4 čajne žličke soli
1 vanilijev sladkor
1 dcl sončničnega olja
1 dcl vode
200 gramov moke
1 polna čajna žlička pecilnega praška (ali vinskega kamna)
Sestavine za obliv:
500 gramov temne čokolade + 8 žlic olja
200 gramov grobe kokosove moke
Sestavine za nadev in kremo:
8 polnih čajnih žličk jagodne marmelade ali džema
500 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici sladkorja v prahu
vrečka želatine fix – opcijsko za bolj čvrsto kremo
sveže jagode za okras
Postopek:
NatisniJajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake skupaj s soljo stepamo v čvrsti sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjema stepamo 5 minut, da zmes podvoji prostornino. Moko in pecilni prašek zmešamo. V vrč dodamo olje in vodo.
K rumenjakom dodamo izmerjene tekoče in suhe sestavine. Hitro premešamo in vmešamo stepen sneg. Prelijemo v dobro namaščen in obložen pekač s papirjem za peko.
Položimo v pečico segreto na 170 stopinj za 20-22 minut, da zobotrebec iz biskvita pride ven čist.
Biskvit popolnoma ohladimo, nato pa odrežemo robove in ostale dele zrežemo na večje kocke.
Čokolado stopimo v posodi z debelim dnom na najnižji temperaturi na štedilniku in ji dodamo olje.
Kocke povaljamo po stopljeni čokoladi in naprej po kokosu. Odložimo na rešetko in počakamo da se čokolada strdi.
Sladko smetano stepemo do čvrstega. Vmešamo želatino in sladkor in mešamo da se vse skupaj dobro poveže. Želatino lahko izključimo ampak bo s tem smetana manj čvrsta in stabilna če sladico pripravljate vnaprej.
Na vrhu izrežemo izdolbino in nadevamo marmelado. Čez nabrizgamo smetano in okrasimo z jagodami.
Tudi letos praznično sodelujem z MERKURjem in za vas sem pripravila čudovite predloge za praznike. Kuštravce tortice so prvi na vrsti in pripravljala sem jih v prelepih izdelkih iz Merkurja, ki so iz trenda BOŽIČKOVA PEKARNA.