Sestavine:
Sestavine:
6-7 srednje velikih krompirjev
1-2 žlici oljčnega olja
1 čebula
2 korenja
2 čajni žlički sladke mlete paprike
1 strok česna
4-5 žlic mletih paradižnikovih pelatov
1 čajna žlička sladkorja
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
2 majhna lovorjeva lista ali en večji
200-300 ml zelenjavne osnove ali vode
vejica svežega peteršilja
kruh – opcijsko
Postopek:
NatisniKrompir olupimo in narežemo na poljubno velike koščke. Zalijemo ga z vodo in jo dobro solimo. Zavremo, nato pa počasi kuhamo 30-35 minut, da se krompir popolnoma skuha.
Čebulo in korenje narežemo na drobno. V posodo dodamo olje in na njem popečemo čebulo in korenje. Malce ju posolimo in pražimo da se obe sestavini malce omehčata.
Takrat dodamo sladko papriko in pražimo minutko. Dodamo drobno narezan česen in pražimo da zadiši. Vmešamo pelate, dodamo lovorjev list, sladkor, sol in zalijemo z 1-2 dcl vode ali jušne osnove. Na nizkem ognju kuhamo nadaljnih 15-20 minut, da se vmes v drugi posodi skuha tudi krompir. Če med kuhanjem omake preveč vode izhlapi, je malce dolijemo.
Kuhan krompir odcedimo, toda vsaj 3-4 dcl vode prihranimo.
Krompir vmešamo k omaki in dolijemo toliko prihranjene vode, da dobimo željeno gostoto. Pokuhamo za minutko, nato pa pustimo stati nekaj minut, da se omaka zgosti. Potresemo s sveže narezanim peteršiljem in postrežemo.