Sestavine:
- Sestavine za prato:
- 1000 gramov kruha
- 700-800 gramov prekajenega svinjskega vratu ali šunke
- 10 manjših Natur aktiv bio jajc
- 4 zvrhane žlice Natur aktiv kisle smetane
- 1 zravnana čajna žlička soli
- 4-6 strokov svežega česna
- šopek svežega peteršilja
- bel ali črni poper po okusu
- Sestavine za smetanov namaz s hrenom:
- korenina svežega hrena
- 100 ml Natur aktiv sladke smetane
- 2 zvrhani žlici Natur aktiv kisle smetane
- sol po okusu
- 1-2 čajni žlički limoninega soka Natur aktiv bio limon
Postopek:
Natisni- Prekajen svinjski vrat zalijemo s hladno vodo in ga kuhamo 1-2 uri. Kuhanega ohladimo in narežemo na drobne kocke.
- Kruh prav tako narežemo na drobne kocke. Jajca z vilico fino stepemo in jim vmešamo kislo smetano, drobno narezan peteršilj, sol, poper in drobno narezan česen.
- Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, ter ponovno temeljito premešamo. Po potrebi, da dobimo dovolj mokro zmes, dodamo še eno jajce in žlico/dve kisle smetane.
- Zmes pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati vsaj uro, najbolje pa kar čez noč.
- Počivano zmes razdelimo na dva dela in vsak del naložimo v folijo za peko. V foliji oblikujemo svaljek in folijo prešpikamo.
- Prati pečemo 30-40 minut oziroma do zlato rjave zapečene barve, v segreti pečici na 180 stopinj.
- Pečeno prato ohladimo.
- Hren fino naribamo in zmešamo s čvrsto stepeno smetano in kislo smetano. Po okusu namaz solimo in mu dodamo limonin sok.