Anina kuhinja

Rustikalna Štefani pečenka ali mesna štruca z jajci

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 6-8 oseb

Sestavine:

Sestavine:
1 kg mletega mesa (mešanega ali govejega)
1 manjša čebula
1 čajna žlička zrnastega česna ali dva stroka svežega
1/2 čajne žličke peteršilja in majarona
1 čajna žlička sladke paprike v prahu
6 kuhanih jajc in 1 jajce za mesno zmes
100 gramov starega kruha
150 ml mleka
1 čajna žlička soli
ščep črnega popra
nekaj žlic olivnega olja
1-2 žlice krušnih drobtin – po potrebi

Postopek:

Natisni

Jajca položimo v hladno vodo (jim dodamo žlico kisa in ščep soli) in vsebino zavremo. Ko zavre, ploščo ugasnemo in jajca pustimo na vroči plošči in v vroči vodi dodatnih 10 minut. Jajca olupimo in ohladimo.

Čebulo narežemo na drobno in popražimo na nekaj žlicah olja. Popraženo odstavimo in ohladimo. Kruh nadrobimo in polijemo s toplim mlekom. Počakamo da se dobro napije. Po potrebi ga ožamemo, če je preveč mokro.

Meso pregnetemo in mu dodamo sveže jajce, ožet kruh, sladko papriko, sol, poper, peteršilj, majaron, namočen zrnasti česen in ohlajeno popraženo čebulo. Sestavine temeljito pregnetemo. in oblikujemo v pravokotnik. Na sredino položimo kuhana jajca in z mesno zmesjo jajca pokrijemo. Oblikujemo štruco.

Štruco preložimo v pekač in na dno vlijemo 1-2 dcl vode ali juhe. Lahko pa jo položimo v folijo za peko brez dodane tekočine.

Pečemo jo na 180 stopinjah 1 uro. Zadnjih 5-10 minut jo premažemo z nekaj žlicami olja, vklopimo žar pečico, da se lepše posveti in zapeče na vrhu.

Pečeno pokrijemo z aluminijasto folijo za 5-10 minut, da se meso uleže, nato pa postrežemo.

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.