Anina kuhinja

Prepognjena ali calzone pica

Vzhajani kvas v sladkanem mleku.

Testo prepuščeno vzhajanju.

Polnjenje calzone pice.

Napolnjena calzone pica. Zgornja polovica namazana z čilijevo omako. Rob namazan z rumenjakom.

Stisnjeni robovi prepognjene pice.

Nepečene calzone pice na pooljenem peki papirju in premazane z rumenjakom.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura

Za 5 calzone pic, velikosti približno 20×10 cm.

SESTAVINE:

– 700-800 g moke
– 4-5 žlic olivnega olja
– 1 zvrhano žlico soli
– slaba 2 dcl mleka
– 150-200 ml tople vode
– 1 čajno žličko sladkorja
– 1 kocka kvasa ( približno 19 g)
– naribani mešani sir
– šunka ( lahko tudi posebna salama, če šunke nimate pri roki )
– origano
– kečap
– 1 rumenjak
– čilijeva omaka ( po želji )

OPIS PRIPRAVE:

  Pečico nastavimo na 200 stopinj, da se bo med pripravo segrela. Nato v manjšo posodico zlijemo mleko in mu dodamo sladkor, ter ga segrejemo da postane topel ( ne sme biti vroč ker drugače kvas ne bo vzhajal! ). Toplo mleko nato odstavimo in mu dodamo kvas. Posodico pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo kvas vzhajati vsaj 10-15 minut.
   V večjo posodo stresemo 650 g moke in po robovih posode posipamo sol in zlijemo olje. Na srednini naredimo luknjo kamor zlijemo vzhajan kvas v mleku. Mleko in vodo počasi vmešamo v moko in sicer mešamo iz sredine posode proti robu. ( tako preprečimo stik kvasa s soljo ) Celotno zmes nato stresemo na kuhinjsko površino in dobro zgnetemo. Po potrebi dodajamo še moko, toda postopoma, ker če bo v testu preveč moke, bo postalo trdo in testo ne bo tako dobro. Testo mora biti mehko in se ne sme prijemati na prste. Zgneten hlebček nato položimo na pomokano površino in ga pokrijemo z kuhinjsko krpo ter pustimo počivati kakšne pol ure.
  Ko testo naraste vsaj še enkrat toliko ga še enkrat dobro pregnetemo in razdelimo na 5 delov. Vsak del posebej z rokami oblikujemo v krog premera približno 20 cm. Polovico kroga namažemo s kečapom, mu dodamo šunko ( jaz osebno sem uporabila posebno salamo, ker sem jo imela na voljo, vendar osebno menim da, če imate možnost rajše uporabite šunko ), sir in origano. Sestavine v to polovico kroga naložimo nato da pri robu ostane vsaj cm testa neobloženega. Na drugo polovico lahko namažete malce čilijeve omake, če želite, da je vaš calzone pekoč. Spodnji rob neobloženega testa namažemo z rumenjakom in zgornji del zasučemo čez spodnjega in robove dobro pritrdimo, da sestavine med peko ne bodo uhajale ven. Vse to ponavljamo dokler nam testa ne zmanjka in calzone pice sproti polagamo na pooljen peki papir na pekač. Ko so pice pripravljene ji pomažemo po vrhu s še preostalim rumenjakom in položimo v segreto pečico na 200 stopinj, za približno 20-25 minut.
   Pice bodo pečene ko bodo na vrhu postale zlato rjave barve in na dnu prav tako ( lahko jo malce privzdignete in preverite spodnji del )
   Zraven calzone pice priporočam doma narejeno tatarsko omako. ( recept zanjo najdete tukaj )

DOBER TEK!

Komentarji

  1. Živjo Tijana! 🙂

   Najprej najlepša hvala za opozorilo. Ta recept je bil napisan že zelo dolgo časa nazaj in nimam pojma zakaj je tako mala količina tekočine. Predvidevam, da sem pozabila dopisati količino vode. Tako da sem zdaj recept dopolnila.

   Hvala še enkrat!
   Lep pozdravček,
   Ana

Komentarja ni mogoče oddati.