Anina kuhinja

Praznični Miklavževi parkeljni

Čas priprave: 60

Čas kuhanja: 15

Količina: 10

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 600 gramov moke (navadne, pirine ali črne)
  • 1 rumenjak
  • 250-300 ml mleka
  • 1/2 kocke svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 6 žlic sladkorja
  • 70 gramov masla
  • čokoladne kapljice ali rozine
  • rdeče blago ali papir
  • 1 čajna žlička medu
  • 2/3 čajne žličke soli
  • Sestavine za premaz:
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica mleka

Postopek:

Natisni
  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo/stresemo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.
  2. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjak. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
  3. Testo razdelimo na 8-10 delov – odvisno od željene velikosti parkeljnov. Vsak del razvaljamo- oblikujemo v pravokotnik.
  4. Pravokotnike položimo na peki papir in na njih vsakemu pravokotniku zarežemo linije za roke in noge in odrežemo del za rožičke. Nato z rokami lepo oblikujemo roke in noge ter rožičke. Za noske z nožkom vrežemo vršiček in ga s prsti povzdignemo ter spodaj pritisnemo rdeč trikotnik iz blaga. Za oči na testo pritrdimo rozine ali čokoladne kapljice – potlačite jih vse do dna ker se drugače pri pečenemu parkeljnu ne bodo držale testa. Takšne parkeljne položimo v pečico segreto na 220 stopinj za 13-16 minut- odvisno od željene zapečenosti (predlagam da jih opazujete, ker se zelo hitro začnejo barvati na rjavkasto barvo).
  5. Med tem v posodici stopimo in zmešamo sestavine za premaz in še vroče parkeljne premažemo s premazom, ter jih pustimo da se ohladijo.

Komentarji

  1. pozdravljena, mene zanima koliko časa zdrzijo teli parkenlji. sama bi jih spekla nekaj dni pred miklavzem in jih dala v vrečkice za otroke pa ne vem ce bi bilo ok. hvala za odgovor

Komentarja ni mogoče oddati.