Anina kuhinja

Orehovi rogljički

Jajca, sol, olje in moka v posodi.

Vzhajan kvas v sladkanem mleku.
Pripravljeno testo.
Narejen sneg za nadev.
Dodajanje snega k zmletim orehom, cimetu, medu in sladkorju.
Narejen orehov nadev.
Razdeljeno testo na 4 dele. Tukaj se vidijole tri, ker se en del že valja.
Razdeljen krog na osmine.
Priprava posameznega trikotnika.
Nadev na trikotniku.
Ustvarjanje rogljička.
Mazanje rogljičkov z rumenjakom.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 1ura dela, 1 ura peke, 1 ura vzhajanja

Za 25-30 manjših rogljičkov.

SESTAVINE za testo:

– 750 – 800 g moke
– 1 kocka kvasa
– zravnana čajna žlička soli
– 4-7 žlic sladkorja ( odvisno od željene sladkobe testa )
– 13 žlic olja ( sončničnega )
– 2,5 dcl mleka
– 2 jajca
– 2 manjša rumenjaka

Orehov nadev:

-250 g zmletih orehov
– 2,5 žlici sladkorja
– 2 žlici medu
– 2 beljaka

OPIS PRIPRAVE:

   V manjšo posodo zlijemo mleko, mu dodamo 1 žlico sladkorja in ga pogrejemo ( da postane topel, ne vroč ). Toplega odstavimo in mu dodamo kvas ter ga pokrijemo s kuhinjsko krpo, in pustimo počivati dobrih 10 minut.
  Medtem v večjo posodo stresemo slabih 700 g moke in ob robovih natresemo sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo zlijemo olje, jajca in nato vzhajan kvas. Vse lepo zgnetemo v testo. Po potrebi dodajamo še moko dokler se testo ne prijema več na delovno površino. Testo mora biti mehko, in bo bolj rahlo če ga boste gnetli vsaj dobrih 20 minut.
   Testo nato pustite vzhajati 1 uro in medtem naredite orehovo maso.
   Če orehov še niste zmleli, vam priporočam da jih pred tem stresete v zavreto mleko, jih v njem malce premešate nato odlijete mleko, jih z vodo prelijete ( da mleko odplaknete ) in položite na kuhinjsko krpo, ter naprej na 60 stopinj ogreto pečico ( z ventilacijo ) in ogrevate dokler se popolnoma ne posušijo. Tako pripravljeni orehi, naj bi preprečevali zgago, ki se zna pojaviti zaradi njih. Posušene orehe nato zmeljite v električnem mešalniku v prah. Lahko pa enostavno kar kupite zmlete orehe.
   Iz beljakov naredimo sneg. Zmletim orehom najprej dodamo sladkor in med, nato pa vanje nežno vmešamo sneg.
   Vzhajano testo nato razdelite na 4 dele in vsak del posebej zvaljajte v krog debeline 1-2 mm. Krog razdelite na osmine in vsako osmino posebej nadevajte z orehovo maso. Eno do dve čajni žlički nadeva položimo v širši del trikotnika in ga nato lepo zvijemo v rogljiček, tako da je konica trikotnika lepo pod rogljičkom, da vam med peko na bo ušla. Rogljičke postavljate na obložen pekač s peki papirjem.
   Rogljičke premažemo z rumenjaki in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za približno 25 minut. ( lahko tudi malo več, če želite bolj zapečene ) Med rogljički mora biti vsaj 2 cm prostora.

To seveda niso francoski rogljički, saj so le ti pripravljeni iz listnatega testa, te rogljički pa so iz kvašenega testa.

  VESELO SLADKANJE

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.