Anina kuhinja

Medena šunka z gorčico in klinčki / nageljnovimi žbicami

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 60 minut

Količina: 1 kg

Sestavine:

  • 1 kg prekajenega svinjskega pleča/šunke
  • 5 žlic akacijevega ali cvetličnega medu
  • 3 čajne žličke fine gorčice
  • približno 30 klinčkov
  • 2-3 žlice masla

Postopek:

Natisni
  1. V kozico dodamo med, gorčico in maslo. Sestavine segrevamo toliko časa, da se popolnoma stopijo in premešajo med sabo.
  2. Šunko dobro osušimo in položimo na papir za peko. Zarežemo ji vzorec pravokotnikov. Pazimo da ne zarežemo pregloboko. Globina zareza naj bo tam nekje polovica centimetra.
  3. V zareze zapičimo klinčke, ki jih razporedimo čimbolj enakomerno po šunki.
  4. Šunko premažemo s pripravljeno polivko in jo položimo v segreto pečico na 170 stopinj za 1 uro. Prvih 30 minut, jo vsakih deset minut ponovno premažemo s polivko. Zadnje pol ure pa jo pustimo brez premazov. Pazimo, da se preveč ne zapeče. V nasprotnem primeru jo pokrijemo z aluminijasto folijo.
  5. Pečeno pustimo pokrito s folijo 15 minut, da se sokovi sprostijo, nato pa jo narežemo in postrežemo.