Mesna omaka za lazanjo. |
Bešamel omaka. |
Oblikovanje lazanje. |
ZAHTEVNOST: 4/5
ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure
Za 4 osebe.
– kupljeno testo za lazanjo
– parmezan
– naribani mešani sir
– 500 g mletega mešanega mesa
– 2 korenja
– 2 srednje veliki čebuli
– 2-3 stroki česna
– čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– ščepec soli, popra
– peteršilj, bazilika
– 1 dcl rdečega vina
– 1-2 žlici smetane za kuhanje
– 500 ml paradižnikovega pireja
– 1,5 dcl mleka
– 0.5 dcl smetane za kuhanje
– 50 g masla
– 2-3 žlice moke
– ščepec muškatnega oreščka, popra, soli
Najprej narežemo na čimbolj drobne koščke česen in čebulo. Nato naribamo korenje. Nadaljujemo s segrevanjem olja ( 5 žlic ) v ponvi, ter najprej malce popečemo česen ( slabo minutko) nato pa mu dodamo čebulo in jo pražimo kakšne 5 minut. Ko je čebula rumeno rjavkaste barve dodamo naribano korenje in prav tako pražimo dokler korenček ne spusti vse vode in se malce zapeče. Nato dodamo meso in ga prav tako malce popečemo. V ponev zlijemo paradižnikov pire, dodamo poper, sol, peteršilj, baziliko, paradižnikov koncentrat, ter dobro premešamo. Prilijemo vino in pokuhavamo kakšne dobrih 5 minut. Nato dodamo še smetano ter kuhamo še kakšno minutko da je omaka gosta in odstavimo.
Nadaljujemo s pripravo bešamel omake in sicer najprej stopimo maslo in mu dodamo moko. Moko malce popražimo ( slabo minutko) inpazimo da ne začne rumeneti. V posodo zlijemo mleko in smetano ter konstantno mešamo dokler se omaka primerno ne zgosti. Če si želite bolj goste dodajte še malo moke.
V pekaču, ki je dobro pomaščen začnemo nalagati plasti in sicer najprej bešamel omako, nato testo ( samo toliko da prekrijemo) nato mesno omako, ter ponovno bešamel omako. Vse to ponavljamo toliko časa da porabimo vso narejeno omako. Na koncu končamo s plastjo testa( ker je testo surovo, se bo lazanja dalj časa pekla, toda treba je poskrbeti da ima vsak sloj testa pod seboj sloj bešamela, da se bo lahko skuhal ), ki ga dobro potresemo z mešanim sirom in parmezanom. Vse to pokrijemo z alu folijo in položimo v segreto pečico na 180 stopinj, ter pečemo vsaj 1 uro. Če želite da se sir na vrhu zapeče zadnjih 15 minut odstranite folijo iz pekača.
Ana, ciao. Super recepte imaš. Tole tvojo lazanjo sem prvič naredila in je super izpadla. Edino bešamela mi je zmanjkalo… Okus je bil pa kljub temu božanski…..Veliko sreče še naprej. Tina
Živjo Tina! 🙂
Se opravičujem za tako pozen odgovor, ampak sem komentar zasledila šele danes. Drugače pa res hvala za komplimente! 🙂 Sem prav vesela da ti je lazanja uspela, in upam da boš še veliko kuhala po mojih receptih. V primeru kakršnihkoli vprašanj pa me brez skrbi lahko kontaktiraš na mojem objavljenem kontaktu desno.
Lepe praznike! 🙂