Anina kuhinja

Testenine z bolonjsko omako

Praženje česna, čebule in korenja.
Praženje česna, sebule, korenja in mesa.
Bolonjska omaka.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 40 minut

Za 3 osebe.

SESTAVINE:

– 300-400 g testenin
-500 g zmletega mesa/ faširanega mesa
– 500 g zmiksanih pelatov
– 1 srednje velika čebula
– 2 stroka česna
– 2 manjša korenčka
– 1 dcl goveje jušne osnove
– 1 dcl rdečega vina
– 3 žlice smetane
– ščepec soli, peteršilja, popra
– 1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
– 7 žlic olivnega olja

OPIS PRIPRAVE:

Zašnemo s pripravo sestavin, saj si tako zelo oljašamo nadaljnje delo. Najprej na drobno narežemo čebulo in česen. Nadaljujemo z ribanjem korenja in končamo z začinjenjem mesa in sicer mu dodamo malce soli, popra in peteršilja. Pripravimo si steklenico rdečega vina in pilate. Pristavimo si vodo za kuhanje testenin ( nasvete za kuhanje testenin najdete tukaj )
Na štedilnik pristavimo ponev in ji dodamo vsaj 7-8 žlic olivnega olja in ga segrejemo. Nato mu dodamo česen, ki ga pražimo le par sekund ( ne sme postati rjave barve, ker bo potem grenek ) in mu nato dodamo čebulo in vse skupaj malce pražimo ( kakšno minutko), nato pa dodamo še korenček, ter vse skupaj pražimo kakšnih 5 minut, da se korenček lepo spusti in se malce zapeče. Nadaljujemo z mesom, ki ga pražimo vse dokler vsa njegova voda ne izhlapi, ter nato dodamo zmiksane pelate, vino, govejo osnovo, paradižnikov koncentrat in po potrebi še malce soli, popra in peteršilja. Vse to kuhamo dokler vino bolj ali manj ne izhlapi, in nastane dokaj gosta omaka ( približno 5-10 minut na srednje do veliki temperaturi 7/9 ). Na koncu dodamo še smetano ( ni nujno, v originalnem receptu je ni, vendar osebno menim, da zelo lepo poveže sestavine ). Omako nato zmešamo s kuhanimi testeninami in postrežemo. Zraven lahko postrežemo tudi parmezan, in kakšno solatko. ( recepte za različne solate lahko najdete tudi na mojem blogu ).

DOBER TEK