Anina kuhinja

Špageti v paradižnikovi omaki z mesnimi kroglicami / čuftami

Sestavine za mesne kroglice na delovni površini. ( jaz sem delala maso za mesne kroglice še za naslednji dan zato slika prikazuje še enkrat več sestavin )

 

Sestavine na krožniku. V ozadju stepeno jajce.

 

Velika mesna kepa.

 

Peka mesnih kroglic.

 

Praženje čebule za paradižnikovo omako.

 

Popražena čebula in pelati pred miksanjem.

 

Zmiksan pire z peteršiljem in paradižnikovo mezgo.

 

Končna paradižnikova omaka.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 40 minut

Za 3 osebe.

SESTAVINE za mesne kroglice ( za približno 25 mesnih kroglic ):

– četrtine srednje velike čebule
– 1 manjši strok česna
– 1,5 pesti drobtin
– 150 g mletega mesa
– četrtina pesti parmezana
– majhno jajce
– ščepec soli, popra, peteršilja

Sestavine za paradižnikovo omako:

– 250-300 ml pelatov
– 1 srednje velika čebula
– slab dcl vode + 3 žlice moke
– zravnana čajna žlička sladkorja
– dober ščep soli, popra, peteršilja
– 1 žlica paradižnikove mezge/koncentrata

– 300-400 g špagetov

OPIS PRIPRAVE:

V večji posodi zavremo soljeno vodo. Posodo odstavimo in vročino zmanjšamo na srednjo, ter vodi dodamo testenine, ki ji enkrat ali dvakrat prelomimo. Špagete kuhamo kakšnih 12 minut ( najbolje toliko časa kakor piše na embalaži, ker je tudi veliko različnih debelin špagetov ). Skuhane odcedimo.
Medtem v ponvi na olju popražimo na drobno narezan česen in čebulo, dokler ne postaneta zlato rumene barve. Nato ju stresemo na krožnik. Dodamo še mleto meso, drobtine ( najprej 1 pest, potem pa po potrebi še dodajamo ), parmezan, sol, poper, peteršilj in na koncu še stepeno jajce. Vse skupaj dobro premešamo, pretlačimo da nastane sprijeta velika kepa.  Če boste dodali preveč drobtin ne bo več sprijeta zato jih dodajajte postopoma kot sem že prej napisala. Nastati mora kompaktna zmes. Iz te mase nato oblikujemo majhne kroglice velikosti rumovih kroglic – premer približno 1,5 cm. Kroglice nato nežno položimo na ponev z oljem ( vsaj kakšnih 5-6 žlic olja) in pečemo na srednji do močni vročini. Med peko jih obračamo da se povsod lepo zapečejo. Pečemo jih kakšnih 5-7 minut oziroma dokler niso lepo zlato rjave. Tako spečene jih nežno odstranimo iz ponve in jih položimo na krožnik.
V isti ponvi nato popražimo čebulo za paradižnikovo omako. Čebulo pražimo dokler ne postane zlato rjave barve, nato pa jo stresemo v visoko posodo. Posodi dodamo paradižnikove pelate in vse skupaj s paličnim mešalnik zmiksamo v pire. Le tega nato ponovno zlijemo v ponev, mu dodamo paradižnikovo mezgo, peteršilj, sol, poper, in sladkor. Omako zalijemo še z dobro zmešano vodo z moko, saj bo ta poskrbela da bo omaka lepo gosta. Omako zavremo, da se zgosti. Nato ji dodamo špagete in mesne kroglice ter vse skupaj dobro premešamo. Lahko pa vse skupaj postrežete tudi tako kakor prikazuje končna slika jedi.
Zraven postrežite še nariban parmezan, ki ga lahko potresete po vrhu jedi.

DOBER TEK

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.