Anina kuhinja

Soparjeni mesni wontoni ali cmočki s kitajskim zeljem

Čas priprave: 1 ura + vzhajanje

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 40-60 wontonov (odvisno od velikosti)

Sestavine:

Sestavine za testo:
600 gramov navadne moke
350 ml tople vode
2/3 kocke svežega kvasa ali zavojček suhega
1 čajna žlička pecilnega praška
zvrhana čajna žlička soli
1 čajna žlička medu
2 žlici sladkorja
1 žlica sezamovega olja

Sestavine za nadev:
500 gramov mletega mesa (govedine, mešanega mesa ali svinjine)
2 pesti narezanega kitajskega zelja
1 mlada čebulica
2 žlici sladko kisle omake
1 žlica sojine omake
1 žlica sezamovega olja
1 zravnana čajna žlička soli
čili po okusu

Postopek:

Natisni

Dve tretjine tople vode zmešamo z medom in vanjo nadrobimo kvas. Pokrijemo in pustimo vzhajati 10-15 minut. V preostalo toplo vodo vmešamo sladkor da se stopi.

Moko zmešamo s pecilnim praškom. Vanjo vmešamo vzhajan kvas, nato pa še sladkano vodo, sol in olje. Zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati eno uro.

Vmes pripravimo nadev. Mlado čebulico in kitajsko zelje narežemo čisto na drobno. Mleto meso zmešamo z vsemi pripravljenimi sestavinami.

Testo zrežemo na manjše koščke. Vsak koščke oblikujemo v kroglico in zvaljamo v tanek krog. Na sredino dodamo polno čajno žličko nadeva in kot prikazujejo slike zapognemo testo čez nadev, da oblikujemo lep vzorček. Testo na sredini s prstom potisnemo proti dnu, da s tem zapremo testo.

Wontone pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 20-30 minut, nato pa jih na pari kuhamo 25 minut. Sama sem jih na sopari kuhala v moji Boschevi pečici, ki je tudi parna.

Postrežemo jih s sojino ali sladko kislo omako. Wontone lahko postrežete tudi v juhi.

 

Soparjeni mesni wontoni ali cmočki s kitajskim zeljem, so jed, ki sva jo s Timonom ustvarjala po inspiraciji wontonov, ki sta jih v risanki Maša in medved, pripravljala glavna akterja in medvedek panda. Timon me je zanje že nekaj časa prosil in dopoldne ko je ostal doma, sva se jih lotila.

Za pripravo sem uporabljala Boschevo parno pečico, ki je zares vrhunska in omogoča da lahko sopariš veliko količino hrane naenkrat. Več o njej si lahko preberete tukaj.