Anina kuhinja

Školjke na buzaro

Čas priprave: 1 ura - če morate čistiti školjke, drugače manj

Čas kuhanja: 5-10 minut

Količina: 2-3 osebe

Sestavine:

Sestavine:
1-1,5 kilograma školjk (isti recept lahko uporabite za poljubne školjke, v mojem primeru so to klapavice)
2 žlici oljčnega olja
1 večja čebula
1 žlica paradižnikovega koncentrata
3-4 stroki česna, naribani na drobno
1,5 dcl belega vina
2 sveža paradižnika
600 ml mletih paradižnikovih pelatov
2-3 čajne žličke sladkorja
1/4 čajne žličke soli
1 vejica timijana in peteršilja
200-500 ml vode – slane od kuhanja školjk

Kruh za postreči

Postopek:

Natisni

Čebulo narežemo na drobno. Ponev dobro segrejemo. V kolikor imamo Tefalovo ponev počakamo da se senzor toplote Termospot obarva rdeče. Takrat dodamo olje in čebulo. Malce posolimo in osladkamo in jo pražimo da se omehča in spusti.

Takrat dodamo paradižnikov koncentrat. Pražimo minuto. Dodamo česen in počakamo da zadiši. Takrat prilijemo vino in ga minutko pokuhamo. Dodamo drobno narezan paradižnik, pelate in dcl vode. Primešamo sladkor, le malo soli (ker bomo kasneje zalivali s slano vodo od kuhanih školjk) timijan in peteršilj. Pokrijemo in kuhamo 15-20 minut.

Zadnje minute kuhanja v večjo posodo dodamo školjke. Zalijemo le toliko vode da pokrije dno. Posodo pokrijemo in tekočino zavremo. Kuhamo le minutko da se školjke odprejo.

Nato jih prestavimo. Vse zaprte školjke zavržemo. Vodo prelijemo v vrč za omako.

Omako zalijemo z vsaj 2-3 dcl prihranjene slane vode. Poskusimo in po okusu dosladkamo, in dodamo še več slane vode da dobimo okus omake, ki nam je všeč.

Takrat vmešamo školjke in jih kuhamo le nekih 6-8 minut.

Takoj postrežemo.

Školjke na buzaro sem pripravljala v vrhunski Tefalovi posodi iz linije Unlimited, ki je posoda nove generacije z zdravju popolnoma neoporečno neoprijemljivo oblogo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.