Anina kuhinja

Rižev narastek s hruškami in lešniki

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 50-60 minut

Količina: 4-6 oseb

Sestavine:

600 gramov kuhanega mlečnega riža, sladkanega po okusu (recept tukaj)
3 jajca
2-3 hruške (ali jabolka)
limonina lupinica ene bio limone
1/2 čajne žličke limoninega olja – opcijsko
1/3 čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke vanilijeve paste ali vrečka vanilijevega sladkorja
50 gramov mletih lešnikov – lahko izpustite ali menjate z mletimi mandlji
1-2 pesti celih lešnikov

Opcijsko za postrežbo: domača slivova ali marelična marmelada

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg. Hruške olupimo in naribamo.

Rumenjakom dodamo ohlajen mlečen riž, limonino lupinico, limonino olje, vanilijevo pasto, cimet in jih dobro premešamo. Vmešamo mlete lešnike in naribane hruške.

Počasi vmešamo še sneg in vsebino prestavimo na dobro pomaščen pekač.

Pekač položimo v segreto pečico na 190 stopinj za 10 minut, nato na vrh potresemo grobo narezane lešnike in pečemo še nadaljnih 40-50 minut da se na vrhu naredi zlata skorjica. Ko je vrh lepo zapečen in je nekaj časa peke še ostalo, pekač pokrijemo z aluminijasto folijo.

Rižev narastek malo ohladimo nato pa postrežemo. Zraven lahko postrežemo žlico marmelade.

Rižev narastek s hruškami in lešniki je popolna jesenska jed, ko je na pretek domačih hrušk ali jabolk.

Pri pripravi mi je pomagal moj najljubši kuhinjski pomagač Boschev Optimum, narastek pa je spekla Boscheva kombinirana parna pečica.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.