Sestavine:
Sestavine:
150 gramov kuhane čičerike (ali iz konzerve)
3 žlice limoninega soka
420 gramov Mlinotest kuhane prosene kaše (tista ki ostane – kuhana na mleku ali vodi)
65 gramov starega kruha
150 mililitrov mleka (kravjega ali rastlinskega)
2/3 čajne žličke česna v prahu ali dva stroka svežega
1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
1/4 čajne žličke popra – oziroma po okusu
3 mlade čebulce
1 večje jajce
8 žlic krušnih drobtin
2/3 majhne čajne žličke soli (v kolikor prosena kaša ni soljena dodajte 1 čajno žličko soli)
2 žlice sezama
1 žlica črnega sezama (črne kumine) – opcijsko
+
olje za praženje
Opcijsko:
falafle lahko pred praženjem povaljate v sezam
Ideja za postrežbo:
solata (zelena solata, mlada čebulica, redkev in jogurtov preliv)
pire krompir
rizi bizi
spasirana bolj gosta juha
Postopek:
NatisniPri receptu uporabimo proseno kašo, ki je ostala od prejšnjega obroka. Sama sem dan prej kuhala proseno kašo na mleku in ostanke uporabila v tem receptu. Isto bi bila primerna tudi prosena kaša kuhana na vodi.
Star kruh nadrobimo in namočimo z vrelim mlekom. Počakamo da se ohladi.
Jajce stepemo. Mlado čebulico narežemo. Čičeriko skupaj z limoninim sokom fino zmiksamo.
V posodo dodamo vse sestavine in jih fino premešamo. Pustimo stati nekih 10-15 minut.
Ustvarimo polpete in jih po želji povaljamo po sezamu ali črnem sezamu, lahko pa pustimo kar take kot so.
Na ponev dodamo toliko olja da pokrije dno. Segrejemo ga na srednjo do višjo temperaturo in falafle zapečemo na vsaki strani do zlato rjave barve.
Takšne odložimo na papirnate brisačke da vpijejo maščobo. Postrežemo k solati ali drugim idejam za postrežbo. 😉