Anina kuhinja

Preprosti bučni skutni njoki

Čas priprave: 10-15 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 1-2 osebi

Sestavine:

Sestavine za pečeno bučo:
1 muškatna buča – ali druga izbrana buča
1-2 žlica oljčnega olja
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
1 čajna žlička soli – ali manj, če je buča manjša

Sestavine za njoke:
75 gramov skute – lahko jo v celoti zamenjate s pasirano bučo
100 gramov spasirane pečene buče
130-140 gramov moke
1/3 čajne žličke soli
1 jajce

Postopek:

Natisni

Bučo zrežemo in položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Bučo posolimo, dodamo sladko papriko v prahu in malo olja. Premešamo in položimo v segreto pečico na 200 stopinj za dobro uro. Vmes kose buče enkrat obrnemo.

Pečeno bučo ohladimo, nato pa skupaj z lupino in peškami spasiramo v fino kašo. Pasiranje bo zaradi pešk in lupine trajalo malo dlje, ampak preverjeno gre. 😉 Višek spasirane pečene bučke prihranimo v hladilniku za omako, juho ali kaj podobnega.

Spasirano bučo, skuto, jajce in sol z vilico fino premešamo.

Vmešamo 100 gramov moke. Po kuhinjski površini potresemo preostalo moko in nanjo pretresemo vsebino iz posode. Iz sestavin zgnetemo rahel in mehek hlebček.

Z rokami oblikujemo daljšo kačo/klobaso in pod njo dobro pomokamo. Narežemo jo na manjše blazinice. Nož med rezanjem večkrat pomokamo, da se nanj ne prijemo testo.

Njoke skuhamo v soljenem kropu, dokler ne priplavajo na površje.

Neskuhane pa lahko tudi razporejene na pomokanem pekaču položimo v zamrzovalnik. Ko zamrznejo, jih preložimo v vrečko in hranimo v zamrzovalniku.

Preproste bučne skutne njoke sem pripravljala v podporo projektu LIFE IP CARE4CLIMATE – Odpadna hrana. Recept je bil tako usmerjen v idejo da z njim čim bolj celostno uporabim sestavine in naredim čim manj odpadne hrane. Tako sem pri receptu uporabila tudi lupino in peške od buče. Ter preostalo kašo shranila za pripravo juhe naslednji dan.

Moje življenje, že odkar živim na svojem, temelji na tem, da je zavržene hrane čim manj oziroma jo zreduciram na nujni minimum, ker želim s svojimi trajnostnimi odločitvami v vsakdanjem življenju prispevati k nizkoogljični družbi in zmanjšanju emisij CO2. Kadar mi hrana slučajno ostane in ne gre drugače, pa gre vedno v naš kompostnik in se pretvori v gnojilo za vrt.

Več o projektu si lahko prebereš tukaj.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]