Anina kuhinja

Rustikalna prepletena orehova potička

Čas priprave: 1-2 uri

Čas kuhanja: 35-40 minut

Količina: 2 prepleteni potički

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,7 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 vrečka Dr.Oetker vanilijevega sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma

Sestavine za nadev:
800 gramov mletih orehov
450 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlici Dr.Oetker vanilijevega sladkorja v prahu
6 žlic medu
4 žlice ruma
1 čajna žlička Dr.Oetker limonine lupinice ali lupinica ene sveže bio limone
1 čajna žlička cimeta

+ 6-8 žlic sladkorja
+ 6-8 žlic mletih orehov
+ mleko ali stepeno jajce za premaz

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.

Pripravimo nadev. Sladko smetano in maslo zavremo. Orehe zmešamo s sladkorjem in cimetom. Dodamo rum, med, limonino lupinico in prelijemo s smetano. Premešamo, pokrijemo in ohladimo.

Testo razvaljamo v pravokotnik debeline 2-3 mm maksimalno. Premažemo z nadevom. Potresemo s sladkorjem in mletimi orehi. Tesno zvijemo in razpolovimo na dva dela. Vsako polovico zrežemo po dolžini. Prepletemo in preložimo jo na pekač obložen s papirjem za peko. Pustimo vzhajati 20-25 minut. Premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-40 minut. Če potica zadnji deset minut peke postane dovolj zlato rjavo zapečena, jo pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne bo pretemno zapekla.

Pečeno pokrijemo z vlažno krpo in delno ohladimo. Nato pa postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.