Anina kuhinja

Praznični Spekulas mandljevi štruklji

Čas priprave: 30 minut + vzhajanje

Čas kuhanja: 30-35 minut

Količina: okrog 20 manjših štrukljev

Sestavine:

Sestavine za testo:
750 gramov navadne ali svetle pirine moke
100 gramov masla
1 kocka Fala kvasa
1 vrečka Fala kislega testa (lahko izključite)
6 žlic sladkorja
350 ml mleka
1 čajna žlička soli
2-3 žlice ruma
2 jajci
1 rumenjak

Sestavine za nadev:
300 gramov mletih mandljev + 50 za posip
200 ml sladke smetane
4-5 žlic sladkorja
1 fino zvrhana čajna žlička cimeta
1/6 čajne žličke mletih klinčkov
1/2 čajne žličke mletega ingverja
1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
1 beljak
1 pest mandljevih lističev
1 rumenjak + 2 žlice vode

Postopek:

Natisni

Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo žličko sladkorja in vanjo nadrobimo kvas. V drugo polovico narežemo maslo in vmešamo preostali sladkor.

Moko zmešamo s pripravkom za kislo testo. Ob rob nasujemo sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo počasi vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo stopljeno sladko maslo in mleko, nazadnje pa še jajci in rumenjak, rum in vse skupaj premešamo.

Zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj nekih slabih 10 minut.

Pustimo ga vzhajati eno uro. Vmes pripravimo nadev. Mandlje zmešamo z začimbami. Sladko smetano zavremo. Zlijemo čez mandlje. Vmešamo še sneg in pustimo stati za čas vzhajanja testa.

Testo zvaljamo v tanek (3-4 mm) pravokotnik. Premažemo ga z nadevom. Potresemo s sladkorjem in nato še z mletimi mandlji. Zvijemo v rulado in zrežemo na štruklje poljubne debeline.

Štruklje premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo in potresemo z mandljevimi lističi. Pustimo jih vzhajati 30 minut, nato pa jih položimo v pečico segreto na 200 stopinj za 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo nadaljnih 20-25 minut. Ko so štruklji zaželjeno rjavkasto obarvani jih porkijemo z alu folijo, da se ne zapečejo preveč.

 

Praznični Spekulas mandljevi štruklji so noro slastni domači sladki štruklji, ki so popolna praznična sladica. Z vonji spominja na Spekulas piškote, zato jim sama rečem kar Spekulas štruklji in so zato še posebej primerni za Miklavžev praznik.