Oh joj, odkar sem na svojem sem se prelevila v pravo gospodinjo. Moja shramba je polna različnih marmelad in vsega in svašta. Ampak kakšen občutek, ustvariti nekaj domačega, zdravega in prihraniti domači pridelek. Sploh pa je veliko bolje, kot vse kar prodajajo v trgovinah. 😉
Za 6 manjših kozarčkov.
Čas priprave: 1,5 ure
Sestavine:
– 2 kg jabolk
– 800 g sladkorja
– 3 dcl vode
– 2 limoni
– 2 vrečke vnilijevega sladkorja
– 10 klinčkov
– 1 zvrhana čajna žlička cimeta
– 0,5 dcl ruma
Opis priprave:
Jabolka olupimo in razkoščičimo.
Narežemo jih na četrtine in naprej na čimbolj drobne rezine.
Takšnim prilijemo vodo in jih zavremo, ter vremo še nadaljnih 20 minut. Medtm jih vsake nekaj minut premešamo.
V terilniku zdrobimo klinčke. Primešamo jim cimet.
Limono stisnemo. Pripravimo si sladkor in vanilijev sladkor. Kozarce in pokrovčke položimo v pečico na 50 stopinj, da se segrejejo.
Po 20 minutah jabolka pretlačimo (jaz jih nisem popolnoma, ker sem si zaželela tudi kakšne večje koščke tudi v končni marmeladi)
in jim med rednim mešanjem dodamo sladkor.
Dodamo še vse preostale sestavine. Vse skupaj vremo 40 minut. Med tem časom vsake 5 minut iz vrha poberemo pene in dobro premešamo.
Po tem času marmelado prelijemo v tople kozarce in jo zavijemo v oddejo, da se bo lahko počasi ohladila.
Marmelado lahko uporabite tudi kot nadev za razne biskvite, tortice. Želina pri tej marmeladi ne potrebujete, ker že sama po sebi nastane zelo lepo gosta.
P.s: Super ideja za novoletna darila. Moja družina to leto za vsak praznik dobi drugo marmelado. 😉
Vesele praznike 🙂
Je kakšna razlika v okusu med to marmelado in dušenimi jabolki?
Je zelo podobna dušenim jabolkom, le da je bolj začinjena in v kozarčkih zdrži en lep čas. Tako da takrat ko nimaš časa da jabolka dušiš, vzameš v roke žlico in kozarček in se sladkaš. 😉
Tole bo zagotovo letos v shrambi.Hvala Ana!
lp Jelka
Super! 😉 Hvala tebi Jelka. 🙂
Marmelada skuhana,okus božanski….celo stanovanje odišavljeno kot bi bil božič. Najlepša hvala za najboljši recept 😉
Ooo super, to pa tako rada slišim. Res, hvala ker si mi sporočil/a. Si mi prav polepšal/a dan. 🙂
Prelep pozdravček,
Ana
SUPER USPELA…ME HAPPY,HAPPY.
Domač sadjevec, banani in nekaj hrušk pa za dodatek.
Ana, pa danes ste ponovno izpadli EIN A v oddaji. Na hitrco…kot jaz 😀
Ooo super novička. Sem vesela, da je uspela. Hvala ker si sporočil in hvala za lepe besede. Sem vesela da ti je bila oddaja všeč. 🙂
Pa prosim ne me vikat, sem še tako mlada. Sploh pa sva stara kuharska spletna prijatelja in res ni potrebe. 😉
Super recept 😊
koliko časa takšna marmelada zdrži? hvala