Anina kuhinja

Pita z oranžnimi paradižniki, šunko, mocarelo in pinjolami

Sama sem popolnoma obsedena s paradižniki. Te so poleg krompirja edina hrana, ki se je nikakor ne morem naveličati. In to leto sem poleg navadnega in češnjevega na svojem vrtu posadila tudi oranžnega. Okus mi osebno ni toliko všeč kot pri rdečem, ker se mi zdi bolj nežen in nevtralen. Sama imam rada močen okus po paradižniku. Vendar mi je kljub temu všeč, ker z njim lahko pri določenih jedeh prav lepo popestrim barvitost. Tako da, naslednje leto ga bom posadila še enkrat. 😉

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura

Za 1 večji pita pekač. Za 4 osebe.

SESTAVINE:
– 300 g moke
– 1,7 dcl vode
– 1/2 kocke kvasa
– 1 čajna žlička soli
– 1 čajna žlička sladkorja
– 4-5 žlic olivnega olja

– 5-6 rezin šunke
– 200 g mocarele za peko
– 1-2 oranžna paradižnika
– 50 g pinjol
– bazilika

OPIS PRIPRAVE:

V toplo vodo vmešamo sladkor in nato vanjo zdrobimo kvas. Kvas pustimo vzhajati kakšne 5 minut. Med tem v večjo posodo stresemo moko. Ob rob natresemo sol in na sredini skopljemo luknjico. V luknjico nato počasi vmešamo vzhajan kvas.

Pazimo da kvas ne pride v stik s soljo. Ko smo kvas grobo vmešali, dodamo še olje.

Vse sestavine stresemo na delovno površino in jih pregnetemo. Testo pustimo vzhajati vsaj 20 minut.

Po tem času namastimo pekač in ga oblečemo v testo. V ponvi popečemo pinjole, da postanejo nežno rjavkaste. Po dnu razporedimo narezan paradižnik.

 

Čez njega potresemo svežo ali suho baziliko in malce soli. Dodamo narezano šunko in sir, ter po vrhu potresemo popečene pinjole.

 

Vse skupaj položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30 minut.

Dober tek 🙂

Komentarji

  1. Mmmm…dobra pita, čeprav je enaka pici v pita obliki. Dodala sem še domačo prekajeno slanino za dodaten okus in je enkratno.

    1. Sem vesela da ti je všeč. Res je, tukaj je bolj igra s testom za pico v obliki pite. Pa tako je lahko več nadeva, pa še vseeno ne premalo testa. 🙂

      Verjamem da je bila s slanino odlična. 😉 Naslednjič jo vključim tudi jaz. Hvala za idejo. 😉

      Pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.