Anina kuhinja

Piška v papriki s pire krompirjem

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 4 osebe

Sestavine:

Sestavine za piško v papriki:
1 kilogramski piščanec ali 1 kg delov piščančjega mesa
1 rumena čebula
1 žlica masti
600-800 ml vode – toliko da prekrijemo meso
1 zvrhana čajna žlička mlete paprike
1 večja vejica peteršilja
1/2 čajne žličke soli
1 polna žlica moke
2 žlici kisle smetane
1 žlica limoninega soka
juha po potrebi – do željene redkosti omake
20-30 ml belega vina

Sestavine za pire krompir:
7-9 krompirjev
sol – po okusu
50 gramov masla
1 polna žlica rastlinske ali svinjske masti
1 rumena čebula
muškatni orešček – po okusu
50-100 ml mleka – do željene gostote

Postopek:

Natisni

V ponvi na masti prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Med praženjem jo posolimo da se hitreje spusti. Ko zarumeni, jo potresemo z mleto papriko in prilijemo mrzlo vodo. Dodamo na kose narezanega piščanca, solimo in dodamo cele liste peteršilja. na nizkem ognju kuhamo eno uro.

Vmes olupimo krompir in ga razpolovimo. Dodamo ga v posodo in prelijemo z vodo, dodamo polno čajno žličko soli in vsebino zavremo. Nato pa ga na nizkem ognju kuhamo 45 minut.

Po eni uri iz ponve preložimo piščanca v drugo posodo, v vrč odlijemo omako. V ponev, v kateri smo kuhali piščanca, potresemo nekaj moke in jo popražimo, da zadiši. Takrat med rednim mešanjem z metlico prilijemo omako od pečenja, dolijemo nekaj vode ali juhe, dodamo kislo smetano in limonin sok. Če je omaka pregosta, dodamo še malo juhe ali vode. Prilijemo vino in prepasiramo v fino omako. Prelijemo čez piščanca.

Nato zaključimo krompir. V ponev dodamo mast in na njej popražimo na lističe narezano čebulo. Ko postane zlato rjavkasta, jo odcedimo in odcejeno mast prihranimo.

Krompirju odlijemo vodo in mu dodamo maslo. Pretlačimo ga, nato pa mu dodamo mast od čebule, mleko in muškatni orešček. Pretlačimo in po okusu dosolimo. Na vrh dodamo prepraženo čebulo.

Postrežemo.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]