Píca (italjansko pizza) je jed italjanske kuhinje iz vzhajanega testa, obloženega predvsem z paradižnikovim pirejem in sirom ( mozzarela ). Začinimo jo z baziliko ali origanom in spečemo v peči. Taka osnovna vrsta pice ima vse barve italjanske zastave in se imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti – pica margerita. Danes dodamo še druge dodatke.
Testo za pico. |
Pica Margarita z mocarelo, mešanim sirom, olivami in češnjevimi paradižniki. |
Pica z šunko, mešanim sirom, mocarelo in olivami. |
ZAHTEVNOST: 3/5
OPIS PRIPRAVE:
Najprej na štedilnik damo mleko kateremu dodamo sladkor, in ga pogrevamo dokler ne postane topel (ne sme biti vroč!). Potem mleko odstavimo in mu dodamo kvas, ki ga rahlo razdrobimo. Vse to pokrijemo s servetom in pustimo 5minut da kvas vzide. Medtem v posodo vsujemo moko, in ob robu okrog nje damo sol, da ne bo prišla v stik z kvasom. Nato ob robu zlijemo še olje ter na sredini naredimo luknjico kamor potem zlijemo mleko s kvasom, in tako preprečimo stik z soljo. vse to narahlo vmešamo tako da mešamo iz sredine posode proti robu. Ko se sestavine sprimejo jih z rokami močno zgnetemo dokler testo ni lepo mehko in se ne prijema več vaših prstov. Če boste dobili občutek da je testo trdo, dodajte malo tople vode in ga dobro zgnetite dokler se neha prijemati prstov . Testo nato dajte počivati za 1 uro na toplo (priporočam v pečico na 50 stopinj). V primeru da nimate toliko časa, vzhajajte testo toliko časa kolikor si ga lahko privoščite. Testo mogoče ne bo tako mehko ampak, prav slabo tudi ne bo 😉
Veselo kuhanje in dober tek!
Foto: Kristijan Žontar, istock
Mmmmmm te pice so bile reees dobre 😉 Ljubezen moja, čestitam za začetek bloga in se res veselim prihajajočih receptov 😉 Predvsem zato, ker ponavadi potem jaz vse to pojem 🙂
Ljubim te:*********
Hehe 🙂 Hvala! Jaz tudi tebe***