Anina kuhinja

Pica

   Píca (italjansko pizza) je jed italjanske kuhinje iz vzhajanega testa, obloženega predvsem z paradižnikovim pirejem in sirom ( mozzarela ). Začinimo jo z baziliko ali origanom in spečemo v peči. Taka osnovna vrsta pice ima vse barve italjanske zastave in se imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti – pica margerita. Danes dodamo še druge dodatke.

Testo za pico.
Pica Margarita z mocarelo, mešanim sirom, olivami in češnjevimi paradižniki.

Pica z šunko, mešanim sirom, mocarelo in olivami.

ZAHTEVNOST3/5

ČAS PRIPRAVE: 2 uri s peko in vzhajanjem testa
SESTAVINE:
– 400/500 g moke (odvisno od željene debeline pice)
– 2 čajni žlički soli
– 1,5 dcl mleka
– 2 čajni žlički sladkorja
– 2/3 kocke kvasa
– slab 1 dcl olivnega olja ( lahko tudi sončnično)
– paradižnikov pire
– sir
-ostale željene sestavine

OPIS PRIPRAVE:

    Najprej na štedilnik damo mleko kateremu dodamo sladkor, in ga pogrevamo dokler ne postane topel (ne sme biti vroč!). Potem mleko odstavimo in mu dodamo kvas, ki ga rahlo razdrobimo. Vse to pokrijemo s servetom in pustimo 5minut da kvas vzide. Medtem v posodo vsujemo moko, in ob robu okrog nje damo sol, da ne bo prišla v stik z kvasom. Nato ob robu zlijemo še olje ter na sredini naredimo luknjico kamor potem zlijemo mleko s kvasom, in tako preprečimo stik z soljo. vse to narahlo vmešamo tako da mešamo iz sredine posode proti robu. Ko se sestavine sprimejo jih z rokami močno zgnetemo dokler testo ni lepo mehko in se ne prijema več vaših prstov. Če boste dobili občutek da je testo trdo, dodajte malo tople vode in ga dobro zgnetite dokler se neha prijemati prstov . Testo nato dajte počivati za 1 uro na toplo (priporočam v pečico na 50 stopinj). V primeru da nimate toliko časa, vzhajajte testo toliko časa kolikor si ga lahko privoščite. Testo mogoče ne bo tako mehko ampak, prav slabo tudi ne bo 😉

   Po tej uri ga ponovno zgnetite in ga oblikujte glede na pladenj, ki ga boste uporabili.
Nato na pico namažite paradižnikov pire. ( Kupljeni pelati- razrezani, ne v enem kosu, v trgovini bodo zadostovali. Njim dodate še malo paradižnikovega koncentrata, soli, narezane bazilike, in origana in vse to premešate.) Sledi šunka in sir po želji, ter ostale sestavine, ki so vam všeč na pici. Priporočam le da mozzarelo in razno zelenjavo dodate na pico zadnjih 10 minut.
Vse to potem postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj in pečemo okrog 25 minut. Če slučajno ne boste prepričani ali je testo že pečeno privzdignite del pice in če je spodnji del zlato zapečen je testo zagotovo že pečeno. Če pa želite da je testo malo bolj debelo, pa najprej že surovo narejeno pico položite v pečico na 50 stopinj za kakšni 20 minut nato pa jo prestavite na 180 stopinj in pečite še kakšne slabe pool ure.
V primeru pa da uporabljate krušno peč, pa pica potrebuje le kakšnih 5 minut.
Upam da vam bo ta recept všeč, in v primeru da ga preizkusite mi sporočite kako je šlo 🙂

Veselo kuhanje in dober tek!

Foto: Kristijan Žontar, istock

Komentarji

  1. Mmmmmm te pice so bile reees dobre 😉 Ljubezen moja, čestitam za začetek bloga in se res veselim prihajajočih receptov 😉 Predvsem zato, ker ponavadi potem jaz vse to pojem 🙂

    Ljubim te:*********

Komentarja ni mogoče oddati.