Anina kuhinja

Pasulj

Vsebina posode po kuhanju 1,5 ure. Na sliki skuhano meso, čebula, in še ne skuhan fižol.

Odstranjena kuhana čebula, zalita s tekočino iz posode.

Odstranjeno kuhano meso.

Zmiksana čebula z paličnim- električnim mešalnikom.

Popražena paprika v prahu.

Popražena paprika v prahu zalita s tekočino iz posode.

Vse sestavine v posodi v pripravi na še dobro uro kuhanja.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 3 ure ( s kuhanjem fižola vred )

Za 8 litrski lonec. Za približno 15-20 oseb.

SESTAVINE:

– 1 kg surovega tetovskega fižola
– 200 g suhih svinjskih reber
– 200 g suhega svinjskega vratu
– 3 velike čebule
– 3 žlice rdeče paprike v prahu
-1-2 žlici paradižnikove mezge/ koncentrata
– 5 strokov česna
– dober ščepec peteršilja
– 5-6 lovorjevih listov
– 1 žlica masti
– dober ščep soli, popra
– 4-5 žlic moke

OPIS PRIPRAVE:

   V večjo posodo stresemo fižol, mu dodamo meso in čebulo. Vse to prelijemo s približno 6-7 litri vode ( nekaj je bo vmes tudi izhlapelo, kar nekaj pa je bo vpil tudi fižol ) in zavremo. Ko sestavine zavrejo, temperaturo zmanjšamo na manjšo ( recimo 2-3/9 ) in kuhamo slabe 3 ure.
    Po eni uri in pol ven vzamemo meso, da se ne bo preveč prekuhalo.Prav tako vzamemo ven čebule. Čebule v manjši posodi zalijemo z kakšne pol litra tekočine iz posode, kjer kuhamo fižol in jo dobro zmiksamo z električnim mešalnikom ter zlijemo nazaj v posodo. Nato v manjši posodi stopimo mast in na njej čisto malo popečemo na drobno narezan česen. Vsebino prav tako dodamo v glavno večjo posodo. Prav tako v tej isti posodi kjer smo pražili česen malce popečemo papriko v prahu, popečeni prilijemo malce tekočine iz posode, vse skupaj dobro premešamo, da se ne naredijo grudice ( samo kakšnih slabih 10 sekund ), ter jo prav tako zlijemo v posodo. V posodo nato dodamo še paradižnikovo mezgo, peteršilj, lovorjeve liste, sol in poper. Nato na koščke narežemo meso ( lepše dele mesa, ter pazimo da ne dodamo kakšnega dela kosti ) in jih dodamo v posodo. Vse skupaj premešamo in kuhamo še kakšno uro.
   Ko je fižol skuhan ( najbolje da enega probate, če po tem času še ni pravšnji ga kuhajte vse dokler ne postane lepo mehak in že malce razpada – kuhajte ga na manjši temperaturi ), v posodo vlijemo mešanico 2-3 dcl vode in moke, ki bo pasulj prijetno zgostila. ( vodo in moko dobro zmešamo preden jo vlijemo v posodo, da se slučajno ne bodo ustvarile grudice ) Vse skupaj zavremo ( med čakanjem da zavre, vsake toliko časa vsebino malce premešajte, da se na dnu ne bo prijela zaradi dodane moke ), da se pasulj zgosti, nato pa postrežemo.
   Zraven pasulja postrežite kruh.

Nasvet – če vam pasulj ostane, priporočam da ga zamrznete in uporabite za dni ko vam bo za pripravo kosila zmanjalo časa.

DOBER TEK