Anina kuhinja

Orehova potica po receptu stare mame

Čas priprave: 25-30 minut

Čas kuhanja: 50 minut

Količina: 2 pravokotni potici za pekač 30x10 cm

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,7 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma

Sestavine za nadev:

120 gramov masla sobne temperature
200 gramov sladkorja
3 jajca
ščepec soli
400 gramov orehov + 100 gramov za posip
1/2 čajne žličke cimeta
limonina lupnica ene bio limone
1 žlica ruma

+
jajce za premaz

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Pripravimo nadev. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo ščepec soli. Sladkor in maslo penasto umešamo. Dodamo rumenjake. Premešamo, nato pa dodamo orehe. Vmešamo in na koncu po delih in počasi vmešamo sneg.

Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik debeline 3-4 mm. Premažemo ga z nadevom in potresemo s preostalimi mletimi orehi.

Zvijemo in položimo v dobro namaščem pekač obložen s papirjem za peko. Potico pustimo vzhajati 30 minut. Jajce za premaz stepemo skupaj z žlico vode. Vzhajano potico preluknjamo in premažemo s stepenim jajcem.

Položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 10 minut, nato pa znižamo temperaturo na 180 stopinj in jo pečemo nadaljnih 40 minut. Ko se vrh lepo obarva, jo pokrijemo z alumijasto folijo. V kolikor imamo parno pečico med peko vklopimo delno paro.

Ohlajeno pustimo v pekaču nekih 10 minut, nato jo preložimo na rešetke da se ohladi. Ohlajeno takoj neprodušno zapremo v vrečko za živila.

Domačo orehovo potico sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.