Ocvrte čajote so nekaj povsem posebnega. So kot zeleni ježki, tako da boste pri pripravi težko odnesli brez poškodb 🙂
Narezana čajota in krožniki z stepenimi jajci, drobtinami in moko. |
Ocvrte čajote. V ozadju sveža čajota. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 45-60 minut
Kot priloga za približno 4 oseb.
– 1 čajota
– 2-3 jajci
– 1 krožnik moke
-1 krožnik drobtin
– 500 g rastlinske masti
– ščepec soli, popra
Čajoto najprej olupite. Nato jo narežite na četrtine in na približno 2-3mm debele koščke. Koščke nato posolite in popoprate. V manjšo posodo položite 500 g rastlinke masti in počakajte da se stopi in dobro segreje, nato pa vročino zmanjšajte iz recimo 9 na 7. Medtem ko se mast segreva, pripravite 3 krožnike. V enega stresite moko, v drugega drobtine in v tretjem stepite jajca. Koščke bučk nato najprej povaljajte po moki, nato v jajca in nazadnje še v drobtine. To ponavljajte dokler ne zmanjka koščkov.
Ko je olje dovolj segreto ( vanj vrzite malo drobtin in če začne cvrčati je dovolj segreto ) Koščke cvrite toliko časa da postanejo lepo rjave barve (vsaj 1minuto na eni in eno minuto na drugi strani ). Ocvrte koščke nato položite na pladenj obložen s papirnatimi brisačkami, da vpijejo odvečno maščobo. Zraven lahko postrežete tatarsko omako. – recept zanjo najdete tukaj.