Anina kuhinja

Obara ali ajmoht z žličniki in ajdovimi žganci

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 3 ure

Količina: 6-8 oseb

Sestavine:

Sestavine za ajmoht:
1-2 žlici oljčnega olja
700 gramov mlade govedine – stegna
400 gramov teletine
2 večja korenčka
1 večja čebula
3 litre vode
1-2 žlici drobno narezanega peteršilja ali 1/2 čajne žličke suhega
2 vejici svežega majarona ali 1/2 čajne žličke suhega
2 kapljici Aromatrip eteričnega olja lovorjevega lista (ali dva lista)
2 kapljici Aromatrip eteričnega olja timijana
ščepec muškatnega oreščka
1 žlica paradižnikove mezge
2 zravnani čajni žlički soli
dober ščep popra
1 pest pora
2 žlici navadne moke
1 žlica ajdove moke

Sestavine za žličnike:
1 jajce
1/4 čajne žličke soli
90-100 gramov moke
1/4 čajne žličke pecilnega praška

Sestavine za ajdove žgance:
300 g ajdove moke
300 g navadne moke
700 ml vode
1 zvrhana čajne žličke soli
3-4 žlice ocvirkov v masti

Postopek:

Natisni

V posodi na žlici olja popečemo drobno narezano čebulo, por in narezano korenje na kolobarje. Med praženjem dodamo ščepec soli, da se bo čebula hitreje omehčala.

V drugi posodi na žlici olja na visoki vročini popečemo meso narezano na večje koščke. Ko porjavi in se čebula v drugi posodi omehča, ju zmešamo skupaj v skupni posodi.

Dodamo paradižnikov koncentrat. Pražimo 10-20 sekund, nato pa dodamo vse sestavine (razen mok). Pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 2-3 ure.

Vmes pripravimo žgance in zmes za žličnike.

Jajce z vilico fino stepemo. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in k sestavinama vmešamo še sol.
Moko med rednim mešanjem počasi vmešamo med jajce. Zmes pustimo počivati v hladilniku za čas kuhanja ajmohta.

S čajno žličko v kuhan ajmoht polagamo zmes in žličnike kuhamo nadaljnih 20-25 minut. Na koncu v dober deciliter vode zmešamo navadno in ajdovo moko. Zmes nato vkuhamo v ajmoht. Ko zavre smo končali.

Nato skuhamo žgance. Najprej v večji posodi zavremo soljeno vodo. Ko zavre, posodo odmaknjemo iz vroče plošče in nanjo počasi stresemo zmešano moko ( ajdovo in navadno moko zmešano skupaj ), tako da moka plava na vodi.

Ob rob posode, skozi moko do zavrete vode, z vilicami zvrtamo 4-5 lukenj, ki jih lepo razporedimo v krogu posode.
Vse to potem kuhamo slabe pol ure. Nato vodo odlijemo v manjšo posodo.

Med kuhanjem žgancev pripravimo ocvirke. Na srednji temperaturi jih hrustljavo zapečemo.

Vodo postopoma mešamo v moko, ki je ostala v posodi, dokler ne dobimo zaželjene gostote žgancev.
Priporočam da najprej vlijete slabo tretjino vode in dobro premešate, ter šele nato dodate še vodo, če mislite da je potrebna, saj če boste takoj zlili vso vodo, zna namesto žgancev nastati en velik poc.
Čez žgance dodamo ocvirke.

Postrežemo.

Obaro ali ajmoht z ajdovi žganci sem pripravljala z Aromatrip eteričnim olji lovorjevega lista in timijana, ki so esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olji sta tako primerni za uporabo v aromaterapiji, za aroma kozmetiko in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.

Poleg omenjenih eteričnih olj najdete tudi kar nekaj drugih v Aromatrip spletni trgovini.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.