Anina kuhinja

Morska paella

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 15 minut + 10 minut čakanja

Količina: 4-6 oseb

Sestavine:

3-4 žlice oljčnega olja
1 čebula
400 gramov paraboiled riža
800 ml vode ali jušne osnove (v primeru vode dodajte še jušno kocko)
0,12 grama žafrana – 1 vrečka
1 manjša rdeča paprika
1 manjša zelena paprika
4 stroki česna ali polna čajna žlička suhega namočenega česna
1 paradižnik
150 ml konzerviranih paradižnikovih pelatov
nekaj vejic svežega peteršilja
400 gramov lignjev
cca 200 gramov kozic
cca 200 gramov klapavice
1 čajna žlička soli
poper po okusu
limonin sok po okusu

Postopek:

Natisni

Prvi del:

Drugi del:

Suh česen namočimo v nekaj žlic tople vode. Žafran namočimo v cca 30 ml tople vode. V posodi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo narezane lignje. Takšne umaknemo. V istem olju pražimo narezano čebulo in papriki da se zelenjava malce omehča. Med praženjem jo posolimo. Takrat dodamo česen. Ko zadiši dodamo lignje in narezan paradižnik. Pražimo da se sestavine ponekod rjavkasto lepo zapečejo in primejo na posodo. Ta del je pomemben za globino okusa paelle.

Ko so sestavine dobro popražene prilijemo paradižnikove pelate in žafranovo vodo. Nato dodamo vodo z jušno kocko ali juho, če jo imate pri roki. Dodamo sol, poper, polovico narezanega peteršilja in fino premešamo. Vsujemo riž. Dodamo kozice in klapavice in pokrijemo z aluminijasto folijo. Na nizkem ognju kuhamo 15 minut. Štedilnik takrat ugasnemo in pustimo pokrito še 10-15 minut.

Odkrijemo. Dodamo preostali svež peteršilj in limonin sok. Postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.