Močnik je jed namenjena ljubiteljem mleka.
Moka z jajcem in soljo. |
Narejeni svaljki. |
S cedilom odstraniš moko. |
Kuhanje svaljkov. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 25 minut
Za 1 osebo.
– 80-100 g moke ( odvisno od velikosti jajca )
– 1 jajce
– 1,5 – 2 dcl mleka
– ščepec soli
V manjšo posodo stresemo moko in izdolbemo manjšo luknjico. V luknjico zlijemo jajce in dodamo sol. Z vilico dobro premešamo vse sestavine dokler ne nastanejo svaljki in se testo ne prijema več vilice. Svaljke nato stresemo na cedilo in tako odstranimo odvečno moko.
Medtem pristavimo 1,5 – 2 dcl vode in jo zavremo. Ko voda zavre jo odstavimo in vanjo stresemo svaljke ter med rednim mešanjem kuhamo kakšnih 5 minut, dokler večina vode ne izhlapi.
Ko so svaljki skuhani jih prelijemo v posodo ali krožnik iz katerega bomo jedli, ter jim prilijemo mleko. Mleko lahko pred tem segrejete ali pa dodate hladnega. Zraven lahko postrežete še kuhan krompir.
Prihajajo hladnejši dnevi,takrat nastopi močnik,grijs ,riž….na mleku.
lp
Res je. Kmalu se nam bo začelo luštati po takšni hrani. 😉
Pozdravljena, hvala za recepte 🙂
Zraven piše da paše kuhan krompir? Na kakšen način?