Sestavine:
Sestavine za mesne kroglice:
800 gramov mletega mesa – mešanega ali govejega
150 gramov kruha
100 ml mleka
2 jajci
1 čebula
1 čajna žlička česna v prahu
3 žlice naribanega parmezana
1 čajna žlička soli
1/3 čajne žličke popra, sladke paprike, peteršilja
1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička pesta iz suhih paradižnikov
4-6 žlic drobtin
+ rastlinsko olje za praženje
Sestavine za omako:
600 ml paradižnikovih pelatov
150 ml jušne osnove ali vode
1/2 čajne žličke soli – po okusu
3 žlice kečapa
1 žlica sladkorja
1/3 čajne žličke popra, sladke paprike, origana
1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička pesta iz suhih paradižnikov
čili v prahu po okusu
Ostale sestavine:
1x Mlinotest kruh za žar s semeni
4-5 pesti naribane mocarele
1 polna pest naribanega parmezana
1/3 čajne žličke česna v prahu
1/ čajne žličke origana
Postopek:
NatisniČebulo narežemo na drobno in popražimo do zlato rjave barve na olju. Ohladimo. Kruh na drobno nadrobimo in prelijemo z vročim mlekom. Ohladimo.
V posodo dodamo vse sestavine za mesne kroglice s pripravljeno čebulo in kruhom. Fino premešamo in pustimo stati 10 minut. Oblikujemo večje kroglice v velikosti pingpong žogic – da bodo dovolj velike za kruh.
V posodici zmešamo nekaj sestavin za prvi del omake. Dodamo kečap, čili, pesto, poper, sladko papriko, česen, origano in paradižnikov koncentrat. Kroglice do zato rjave barve popražimo na olju in jih umaknemo. Nekaj olja odlijemo. Na ostalo olje dodamo pripravljeno mešanico. Popražimo za 20-30 sekund, da zadiši, nato prilijemo pelate in juho. Dodamo sol in sladkor. Premešamo in po okusu dosolimo. Dodamo nazaj kroglice, pokrijemo in na srednje nizkem ognju kuhamo 1-2 uri.
Mocarelo, parmezan, origano in česen zmešamo. Kruh razpolovimo. Na dno pomažemo paradižnikovo omako v kateri so se kuhale kroglice. Nato dodamo kroglico na vsak košček kruha. Potresemo s sirom. Pokrijemo in po vrhu potresemo preostanek zmešanega začinjenega sira.
Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 15-20 minut oziroma dokler se sir lepo ne stopi in do željene barve zapeče.
Takoj postrežemo.