Sestavine:
Sestavine za omako:
2 stroka česna
2 žlici oljčnega olja
1 zvrhana žlica Mutti BIO paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička sladke mlete paprike
560 gramov Mutti BIO paradižnikovega pireja – mletih pelatov
1-2 žlici rjavega trsnega sladkorja – ali navadnega – ali javorjevega sirupa
1/2 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke suhega origana
3-4 žlice naribanega parmezana
Sestavine za mesne kroglice:
500 gramov mletega mesa
2 stroka česna
1/2 narezane pražene čebule
2 jajci
100 gramov starega kruha
1/2 čajne žličke soli
2-3 žlice naribanega parmezana
poper po okusu
6 večjih kock (velikosti oreha) topljive mocarele ali drugega topljivega sira (gavda, edamec)
Za zraven predlagam:
testenine
riž
pire krompir
Postopek:
NatisniNajprej pripravimo zmes za kroglice. Jajca stepemo z vilico. Kruh zmiksamo v mehke drobtine. Popraženo drobno narezano čebulo ohladimo. Česen naribamo. Vse sestavine dodamo v skledo in z rokami zmešamo v enotno zmes. Pustimo stati za čas priprave omake.
Česen naribamo na drobno. V ponev dodamo oljčno olje, nato paradižnikov koncentrat in sladko papriko v prahu. Malce popražimo, nato pa dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo paradižnikov pire. Stekleničko izplaknemo z nekim 150 ml vode in jo vlijemo k omaki. Dodamo sol in origano ter sladkor. Premešamo, nato pa kuhamo pokrito za čas priprave mesnih kroglic.
V roke vzamemo malce več mesne zmesi. V sredino dodamo kocko mocarele in jo z rokami prekrijemo z mesno zmesjo da dobimo večjo kroglico. Ponavljamo da zmesi in mocarel zmanjka.
Mesne kroglice na olju zlato rjavo popečemo iz vseh strani. Takšne umaknemo in dodamo v paradižnikovo omako. Pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 20-30 minut.
Kroglice med kuhanjem enkrat obrnemo. Kuhane postrežemo z izbrano prilogo.