Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana ali plačana po 28.10.2024, v dostavo predana 8.11.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Mehiška pita z mesnim nadevom in umešanimi jajci

Čas priprave: 25 minut

Čas kuhanja: 30 minut

Količina: pekač 24cm premera

Sama pri pitah ne morem brez sira. Jesus mi je predlagal naj uporabim umešana jajca, ki jih oni veliko uporabljajo skupaj z mesnimi omakami in nastala je ta prelepa mehiška pita. 🙂 In joj kako je bila dobra. 😉

Za 4 osebe. Za pekač premera 27 cm.
Čas priprave: 2 uri- skupaj z vzhajanjem in peko

Sestavine za testo:

– 400-450 g polnozrnate moke
– 3,5 dcl vode
– 1 vrečka suhega kvasa
– 1,5 čajne žličke soli
– ščepec sladkorja
– 4 žlice olivnega olja

Sestavine za nadev:

– 1/2 pikantne suhe klobase ali pikantne suhe salame (kulen)
– 300-400 g mletega mesa
–  1 čebula
– 2 stroka česna
– 1/2 pekočega čilija
– 3-4 dcl pelatov
– dober ščepec soli, sladkorja in sladke paprike v prahu
– ščepec kumine

– 5 jajc
– 3 žlice mleka
– ščepec soli

Opis priprave:

V posodo stresemo moko. Ob strani potresemo sol in zlijemo olje. Na sredini naredimo luknjico in vanjo stresemo kvas in sladkor.

Prilijemo vodo in sproti mešamo s kuhalnico od znotraj proti ven, tako da kvas ne pride v stik s soljo pri robu dokler ni vmešan v moko. Testo nato zgnetemo. Testo mora biti mehko in se ne sme prijemati na prste. Gnetite testo vsaj 10-15 minut. V primeru da se testo prijema prstov dodajte malce moke. Takšno testo nato pustite vzhajati kakšnih 20 minut.

Med tem pripravite nadev. Popečite na drobno narezano čebulo.

Ko zarumeni, ji dodajte narezan čili in česen.

Pražite sestavine slabo minutko, nato pa dodate mleto meso in meso od klobase (klobaso pred tem olupite).

 

Meso pražite dokler se lepo ne popeče. V posodo nato zlijete pelate in dodate sladkor, sol, kumino in sladko papriko v prahu.

Omako na srednji do manjši vročini pokuhavamo dokler večina tekočine ne izhlapi in postane gosta. Takšno ohladimo.

Jajca stepemo in jim vmešamo sol in mleko.

 

Vlijemo jih v ponev, ki je segreta na srednji do višji vročini. Ko se jajce prime na dno ga premešamo. Mešamo ga nekaj minutk oziroma dokler ne zakrkne.

Testu odstranimo 1/4. To bomo porabili za trakove. Ostalo testo razvaljamo in položimo v pekač.

 

Testo nadevamo z omako

 

in potresemo z umešanimi jajci. Razvaljamo še preostalo testo na debelino 2mm. Razrežemo ga na trakove in jih položimo čez pito. Premažemo jih s stepenim jajcem.

Pito položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 25-30 minut.

Dober tek 😉