Anina kuhinja

Lutenica z melancani

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 2 uri

Količina: 4 kozarčki

Sestavine:

 • 800 gramov zelo zrelih paradižnikov
 • 10 večjih podolgovatih paprik
 • 2 srednje velika melancana
 • 100 ml olivnega olja
 • 1-3 žlice sladkorja (po okusu)
 • 2-3 čajne žličke soli
 • 50-70 ml belega balzamičnega kisa (po okusu) – lahko ga nadomestite z jabolčnim kisom

Postopek:

Natisni
 1. Paprike in jajčevec operemo in dobro osušimo. Paprike položimo na papir za peko. Jajčevec razpolovimo in premažemo z olivnim oljem. Polovici položimo z ravno površino na papir za peko.

 2. Pekač položimo v pečico, segreto na 220 °C. Po 15 minutah peke preverimo, če so paprike že kaj počrnele oziroma če se je njihova lupina že kaj napihnila. Če se je, paprike obrnemo in jih do istega rezultata pečemo še na drugi strani. Pečene paprike zložimo v plastično vrečko in jo dobro zatesnimo. V vrečki jih pustimo 20–30 minut, nato pa jih olupimo in jim odstranimo peške. Jajčevec izdolbemo.

 3. Med peko pripravimo paradižnikovo omako. Paradižnik zblanširamo in olupimo. Lahko ga olupimo tudi brez blanširanja, če je dovolj zrel in se pusti lupiti. Narežemo ga na manjše koščke. V večjo posodo prilijemo polovico olja in ga segrejemo. Dodamo mu paradižnik in ga kuhamo 20 minut na srednji temperaturi. Takrat dodamo sladkor in sol. Kuhamo ga še nadaljnih 30-40 minut, da se lepo zgosti.

 4. Pečene paprike olupimo in narežemo na trakove. Melancana lahko spasiramo ali prav tako le narežemo.

 5. Vse sestavine zmešamo skupaj in po okusu dodamo kis. Sestavine prelijemo v serilizirane kozarčke in jih za 10 minut položimo v segreto pečico na 80 stopinj. Čez prelijemo preostalo olivno olje in kozarčke dobro zatesnimo.

 6. Zavijemo jih v odejo in počasi ohladimo.

Recept za lutenico je nepekoč, da jo lahko malica tudi moj malček. Če imate radi pekočo lahko na isti način kot paprike spečete še kakšen feferon ali čili. Za originalen recept pa uporabite pekočo papriko.

 

Komentarji

 1. Živjo,
  super recept. Zraven česa pa to potem jeste? Pa kje si dobila te luštkane kozarčke?
  Lp, Mojca

  1. Mojca, lutenica je meni najboljša kar na kruhu samem. Lahko pa jo uporabljaš na isti način kot ajvar, torej zraven jedi iz žara. 🙂

   Pozdravček,
   Ana

Komentarja ni mogoče oddati.