Sestavine:
3-4 večji korenji
1 čebula
2 stroka česna
1 liter vode ali jušne osnove
nekaj vejic drobnjaka
vejica peteršilja
2/3 čajne žličke soli – oziroma po okusu
bel poper po okusu
1/5 čajne žličke sladke mlete paprike
150 gramov starega kruha (jaz sem uporabila Schar brezglutenskega)
40-50 gramov špagetov (jaz sem uporabila Schar brezglutenske)
1/3 čajne žličke paradižnikove mezge/koncentrata
jogurt ali kisla smetana – opcijsko
Postopek:
NatisniČebulo, korenje in česen narežemo na manjše koščke. V posodo dodamo žlico oljčnega olja in na njem popečemo čebulo. Malce jo posolimo, da se hitreje spusti. Nato pa dodamo korenje in česen. pražimo nekaj minut, da se sestavine primejo na dno, nato pa zalijemo z jušno osnovo. Dodamo drobnjak, peteršilj, preostalo sol, poper, mleto papriko in pokrijemo, ter kuhamo na nizkem ognju nadaljnih 30 minut.
Po tem času dodamo nadrobljen kruh in ga pustimo minuto da se namoči. S paličnim mešalnikom juho zmiksamo.
Dodamo ji mezgo, ter nadrobljene ali cele špagete in jih v juhi skuhamo. Postrežemo z jogurtom ali kislo smetano.
Kremna korenčkova kruhova juha s špageti je preprosta kremna gosta juha, ki je odlična sploh za takrat ko nam ostane star kruh.