Anina kuhinja

Kavbojska obara / ajmoht z govedino in pivom

Si predstavljate dvajsetletnico, ki cel teden razmišlja, da bi naredila govejo obaro. Ja prav res, nekaj je močno narobe z mano. Namesto da bi razmišljala o zrezkih in krompirčku razmišljam o obarah.
Zanimivo je sploh dejstvo, da sem bila vsakič sproti doma vsa nesrečna, ko je naš ati pripravljal obare ali po njegovo ajmohte.
Zdaj kar naenkrat, pa se mi zdi dejstvo dobre jedi na žlico ob mrzlem dnevu nekaj neverjetno čudovitega in sproščujočega. In tako sem se danes vsa zagnana lotila obare, vendar ne takšne kot jo pripravljamo pri nas doma, vendar obare s pivom. Takšne namreč kuhajo gospodinje v Teksasu, svojim možem, ki cel dan na mrazu skrbijo za njihove konje in živino. Resda moj fant ni kavboj, vendar je jedel ravno tako hitro kot da bi bil cel dan zunaj. 😉

Čas priprave: 2 uri (dela je bolj malo, čakanja malo več, vendar se splača)

Za 4 osebe.

Sestavine:

– 300-400 g govejega mesa za obaro ( pri meni ga je manj, ker ga je zmanjkalo že prejšnji dan)
– 1,5 litra goveje jušne osnove
– 2-3 dcl piva
– 1 večja čebula
– 1-2 stroka česna
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata/mezge
– 1 čajna žlička mlete sladke paprike
– 1 čajna žlička Worcestershire omake (v skrajni sili, jo lahko izključite)
– dober ščep soli
– 1 čajna žlička sladkorja
– poper ali mleti čili
– 2-3 večji krompirji (priporočam rdeči krompir)
– 2 večja korenčka
– ščep peteršilja

V posodi pogrejemo olje in na hitro popečemo goveje meso narezano na manjše kocke.

Meso odstavimo. V isto olje dodamo narezano čebulo. Jo popečemo, da malo zarumeni in dodamo narezan česen.

Ko zadiši prilijemo jušno osnovo in pivo. Dodamo meso,

mleto papriko, sol, sladkor, poper in mezgo, ter vse skupaj na nizki temperaturi počasi kuhamo dobro uro.

Po tem času dodamo narezano korenje in krompir, ter peteršilj.

Kuhamo še pol ure, ter postrežemo.

Zraven dodamo še popečen kruh in veliko žlico. 😉

Dober tek! 🙂

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.